Home Predstavljamo Repali smo o problemima migracija

Repali smo o problemima migracija

Prvi dan Erasmus+ razmjene u Italiji

Dan smo završili karaoka partijem

Domaćin posljednje Erasmus+ razmjene u sklopu projekta “Small step for film, a big one for European citizesnhip”, održane od 13. do 18. svibnja, bila je talijanska škola Istituto Compresivo Savio-Montalcini iz grada Capursa u regiji Apuglia. Kako oni u popodnevnim satima svojim učenicima omogućuju i učenje glazbe, brojni njihovi učenici koriste tu priliku. Zato je ova razmjena posvećena migracijama podržana brojnim koncertima.

Prvi koncert bio je koncert dobrodošlice sadašnjih učenika škole u Capursu. Uživali smo u njihovim nastupima na različitim instrumentima, a svoja glazbena dostignuća prezentirali su na vrlo različite načine. U jednoj izvedbi imali su maske na licima, u jednoj su ritam naglašavali plastičnim cijevi u bojama, a zabavili smo se i uz izvedbu s metlama.

Naš prvi dan u Capursu obilježila je i radionica rap glazbe pod vodstvom glazbenika  Gaetana Occhiofina Torta. Na početku radionice on je izveo neke svoje rap pjesme. Torto pjeva vrlo brzo što nama nije uspjelo kad smo na kraju radionice svi zajedno izvodili svoj rap. Bili smo znatno sporiji, no zvučalo je solidno. Tekst pjesme posvetili smo problemu migracija. Svaki Erasmus+ tim pisao je na svom jeziku, a uvodni i završni dio bio je na engleskom. Mi smo svoj dio pjesme napisali ovako:

Na aerodromu u Rimu

“Nema se baš para pa se očevi van sele,

nose doma Milke da se djeca razvesele.

Drugi se pak sele iz države zbog rata,

napustili su zemlju pa čak i svog brata.

U zemlji nema nade, razmišljam dal’ da odem

nemam gdje da radim al’ dom je ipak ovdje.”

Završni dio na engleskom poručuje da je odgovor problema Europa i da se svi mi trebamo pokrenuti. Nakon našeg nastupa svoj je solo rap nastup imao Toni Villegas, član španjolskog tima. On nas je  sve iznenadio atraktivnom izvedbom.

Dio Erasmus+ tima u avionu

Capurso, grad naših domaćina, upoznali smo u pratnji policije koja su se brinula za našu sigurnost. Za razliku od Barija i Matere, Capurso, grad u kojem živi oko 16 tisuća stanovnika,  nije nas se  dojmio jer je prilično zapušten. Primijetili smo nepokošenu travu u parkovima dosta otpada te ceste s poprilično rupa. No, u školi je zato sve bilo vrlo uredno. Svidjeli su nam se vrlo lijepi likovni radovi po hodnicima te glazbene učionice i dvorana.

Prvi dan završili smo u Bariju, također u glazbenom tonu. Prvo smo u prekrasnoj dvorani nazvanoj po oskarovcu Ninu Roti (najpoznatijem po glazbi za film “Kum”)  slušali perkusionistički koncert,  a zatim smo i sami imali priliku iskazati naša glazbene sposobnosti. Točnije rečeno, pjevačke i plesačke jer smo u Tropicana baru imali karaoke šou. /Karla Ferenčak, Luka Šok/

Brojne fotografije aktivnosti s prvog dana razmjene pogledajte u dvominutnom Kizoa filmu na poveznici http://www.kizoa.com/Movie-Video-Slideshow-Maker/d270453772k9695292o1l1/erasmus-exchange-in-italy—the-first-day—13-5-2019

Must Read

Clickbait naslovima cilj je zarada

Radionica o naslovima pripremljena je u sklopu našeg Erasmus+ projekta "Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra" Da...

I umjetnici trebaju jesti

Na radionici o autorskim pravima učili smo o piratstvu i plagiranju  Ukoliko za izradu ...

Što misle naši učitelji i učenici o mogućnosti uvođenja “male mature”

Anketa - Učitelji slično razmišljaju, učenici podijeljeni Nekoliko posljednjih dana u medijima se...

Zbog korona virusa novinarska grupa počela raditi online

Putem Skypea, aplikacije za video konferencije, u subotu (19. rujna) održali smo prvi sastanak novinarske grupe u ovoj školskoj godini.

Hrvatski automobili su među najvećim zagađivačima zraka u EU

Uz sutrašnji Dan bez automobila razmislimo što se sve može učiniti za kvalitetniji zrak Automobili stanovnika Hrvatske...