Home Neobično Pulski dinosaur imao 20-tak metara

Pulski dinosaur imao 20-tak metara

Hrvatski dinosauri

Na otočju Brijuni može se posjetiti “Šetalište dinosaura”

U povodu  večerašnje Noći knjige posvećene dinosaurima istraživili smo  što je napisano o dinosaurima u Hrvatskoj te smo otkrili da  u Hrvatskoj postoji “Šetalište dinosaura”. To se šetalište nalazi  na otočju  Brijuni, a tako su ga nazvali jer je na nekoliko mjesta na Brijunima pronađeno više od 200 otisaka stopala dinosaura.

Prvi otisci stopala dinosaura na Brijunima su otkriveni već 1925., a otkrio ih je jedan austrijski industrijalac. Kasnije je utvrđeno da pripadaju dinosauru mesojedu iz skupine Theropoda. Od devedesetih godina 20. stoljeća na Brijunima se pokreću značajnija istraživanja o postojanju dionsaura. Tim je istraživanjima otkriveno da su dionosauri s Brijuna spadali u dinosaure manjih dimenzija. Ovisno o vrsti bili su veliki od 3 do 15 metara. Ti najduži od 15 metara bili su biljojedi i najvjerojatnije su spadali u skupinu Sauropoda. Čak oko 30-tak otisaka takvih četveronaožnih biljojednih dinosaura pronađeno je na lokaciji Trstike/Debela Glava.

Da 15 metarski dinosaur spada u one manjih dimenzija zvuči čudno. No, kako su u potpunosti sačuvani neki kosturi dionosaura dužine od preko 25 metara, onda se za   brijunske može reći da su spadali među manje.  Pogotovo kad ih se usporedi s grdosijama od 40 metara, a pretpostavlja se da je bilo i takvih dinosaura. Oni su težili i preko 50 tona. Cijeli kosturi tako velikih dinosaura nisu pronađeni, ali njihove su dimenzije izračunate na temelju pronađenih dijelova kostura.  

No, da su u nekim područjima  naše zemlje živjeli i veći dinosauri govore otisci pronađeni 2010. na Zlatnim stijenama kod Pule. U članku iz Večernjeg lista iz 2010. piše da stručnjaci Geološko-paleontološkog zavoda iz Zagreba prema otisku veličine stopala od oko 115 do 120  centimetara procjenjuju da je taj dinosaur mogao biti dugačak 20-tak metara i težiti i više od 10 tona.

Osim pravih dinosaura koji su davno živjeli, u našoj zemlji postoji i park s pokretnim dinosaurima. Taj je park otvoren 2009. u Istri nedaleko od Poreča, a u njemu se nalazi 8 dinosaura visine od 16 – 24 metra te 3 manja na kojima djeca mogu “jahati”.  U parku se nalaze i dva kostura dinosaura i 5 glava. To je bio drugi park s pokretnim dinosarurima u Europi. Prvi je otvoren u Poljskoj.

Obožavatelji dinosaura  u Hrvatskoj mogli su veljači uživati u spektaklu u zagrebačkoj Areni. Tamo je održan zabavno edukativni show “Šetnja s dinosaurima” u kojem su prikazano 9 modeli dinosaura visokih i do 15 metara. /Iva Šantić 7.c; foto: fotografije preuzete s interenta/

Must Read

Dva medvjeda oslobođena iz privatnog zatočeništva, a za još 3 Prijatelji životinja “vode bitku”

Bruno, Mrki i Ben zatočeni su u Korenici Prošli petak radi snimanja našeg novog filma posjetili smo...

O probemu krivotvorenih proizvoda učili u kazalištu

Još jedan zanimljiv tekst poslali su nam naši eTwinning partneri iz talijanske škole ICS “G. Bertolotti” iz grada Gavardo u...

Osmogodišnji YouTuber Rayan Kaji lani zaradio 26 milijuna dolara

Treća na listi najplaćenijih Youtubera je Ruskinja Anastasia Radzinskaya Biti YouTuber  odnosno vloger više nije samo hobi, nekima...

Dvorac Hohensalzburg zaštitni je znak Salzburga – grada čuvenog skladatelja Mozarta

Amadea Bošnjak prisjeća se svog boravka u gradu u kojem radi njen tata Moj tata radi u Slazburgu...

U njemačkim školama jedinica je najbolja, a šestica najlošija ocjena

Naš bivši učenik Bojan Lučki kaže da u njegovoj novoj školi ima djece različitih vjera i rasa i svi se dobro...