Home Neobično Pulski dinosaur imao 20-tak metara

Pulski dinosaur imao 20-tak metara

Hrvatski dinosauri

Na otočju Brijuni može se posjetiti “Šetalište dinosaura”

U povodu  večerašnje Noći knjige posvećene dinosaurima istraživili smo  što je napisano o dinosaurima u Hrvatskoj te smo otkrili da  u Hrvatskoj postoji “Šetalište dinosaura”. To se šetalište nalazi  na otočju  Brijuni, a tako su ga nazvali jer je na nekoliko mjesta na Brijunima pronađeno više od 200 otisaka stopala dinosaura.

Prvi otisci stopala dinosaura na Brijunima su otkriveni već 1925., a otkrio ih je jedan austrijski industrijalac. Kasnije je utvrđeno da pripadaju dinosauru mesojedu iz skupine Theropoda. Od devedesetih godina 20. stoljeća na Brijunima se pokreću značajnija istraživanja o postojanju dionsaura. Tim je istraživanjima otkriveno da su dionosauri s Brijuna spadali u dinosaure manjih dimenzija. Ovisno o vrsti bili su veliki od 3 do 15 metara. Ti najduži od 15 metara bili su biljojedi i najvjerojatnije su spadali u skupinu Sauropoda. Čak oko 30-tak otisaka takvih četveronaožnih biljojednih dinosaura pronađeno je na lokaciji Trstike/Debela Glava.

Da 15 metarski dinosaur spada u one manjih dimenzija zvuči čudno. No, kako su u potpunosti sačuvani neki kosturi dionosaura dužine od preko 25 metara, onda se za   brijunske može reći da su spadali među manje.  Pogotovo kad ih se usporedi s grdosijama od 40 metara, a pretpostavlja se da je bilo i takvih dinosaura. Oni su težili i preko 50 tona. Cijeli kosturi tako velikih dinosaura nisu pronađeni, ali njihove su dimenzije izračunate na temelju pronađenih dijelova kostura.  

No, da su u nekim područjima  naše zemlje živjeli i veći dinosauri govore otisci pronađeni 2010. na Zlatnim stijenama kod Pule. U članku iz Večernjeg lista iz 2010. piše da stručnjaci Geološko-paleontološkog zavoda iz Zagreba prema otisku veličine stopala od oko 115 do 120  centimetara procjenjuju da je taj dinosaur mogao biti dugačak 20-tak metara i težiti i više od 10 tona.

Osim pravih dinosaura koji su davno živjeli, u našoj zemlji postoji i park s pokretnim dinosaurima. Taj je park otvoren 2009. u Istri nedaleko od Poreča, a u njemu se nalazi 8 dinosaura visine od 16 – 24 metra te 3 manja na kojima djeca mogu “jahati”.  U parku se nalaze i dva kostura dinosaura i 5 glava. To je bio drugi park s pokretnim dinosarurima u Europi. Prvi je otvoren u Poljskoj.

Obožavatelji dinosaura  u Hrvatskoj mogli su veljači uživati u spektaklu u zagrebačkoj Areni. Tamo je održan zabavno edukativni show “Šetnja s dinosaurima” u kojem su prikazano 9 modeli dinosaura visokih i do 15 metara. /Iva Šantić 7.c; foto: fotografije preuzete s interenta/

Must Read

Bio sam žrtva nasilnog srednjoškolca, ali samo u filmu

Robert Šok piše o dojmovima s bjelovarskog  Malog DOKUartu Mislim da smo snimili dobar film...

U ponedjeljak svečanost u povodu početka izgradnje vrtića

Gradi se vrtić za 60 djece Nakon što je proljetos započela gradnja dječjeg vrtića u Fodrovcu, ovih  dana...

Nasilje je česta tema malih filmaša

Na 57. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prikazano 89 filmova Da bi snimali dobre filmove važno je gledati...

Pjevali smo i plesali na kalničkom Danu škole

OŠ Kalnik jučer je obilježavala Dan škole, a naš zbor i plesna skupina nastupili su kao gosti na njihovoj priredbi. Tom smo prilikom, osim...

Najveća i najljepša močvara

Stručnjaci predviđaju da bi najveća močvara na svijetu mogla nestati za 50 godina Više od 40 posto ukupnog broja...