Home Neobično Pulski dinosaur imao 20-tak metara

Pulski dinosaur imao 20-tak metara

Hrvatski dinosauri

Na otočju Brijuni može se posjetiti “Šetalište dinosaura”

U povodu  večerašnje Noći knjige posvećene dinosaurima istraživili smo  što je napisano o dinosaurima u Hrvatskoj te smo otkrili da  u Hrvatskoj postoji “Šetalište dinosaura”. To se šetalište nalazi  na otočju  Brijuni, a tako su ga nazvali jer je na nekoliko mjesta na Brijunima pronađeno više od 200 otisaka stopala dinosaura.

Prvi otisci stopala dinosaura na Brijunima su otkriveni već 1925., a otkrio ih je jedan austrijski industrijalac. Kasnije je utvrđeno da pripadaju dinosauru mesojedu iz skupine Theropoda. Od devedesetih godina 20. stoljeća na Brijunima se pokreću značajnija istraživanja o postojanju dionsaura. Tim je istraživanjima otkriveno da su dionosauri s Brijuna spadali u dinosaure manjih dimenzija. Ovisno o vrsti bili su veliki od 3 do 15 metara. Ti najduži od 15 metara bili su biljojedi i najvjerojatnije su spadali u skupinu Sauropoda. Čak oko 30-tak otisaka takvih četveronaožnih biljojednih dinosaura pronađeno je na lokaciji Trstike/Debela Glava.

Da 15 metarski dinosaur spada u one manjih dimenzija zvuči čudno. No, kako su u potpunosti sačuvani neki kosturi dionosaura dužine od preko 25 metara, onda se za   brijunske može reći da su spadali među manje.  Pogotovo kad ih se usporedi s grdosijama od 40 metara, a pretpostavlja se da je bilo i takvih dinosaura. Oni su težili i preko 50 tona. Cijeli kosturi tako velikih dinosaura nisu pronađeni, ali njihove su dimenzije izračunate na temelju pronađenih dijelova kostura.  

No, da su u nekim područjima  naše zemlje živjeli i veći dinosauri govore otisci pronađeni 2010. na Zlatnim stijenama kod Pule. U članku iz Večernjeg lista iz 2010. piše da stručnjaci Geološko-paleontološkog zavoda iz Zagreba prema otisku veličine stopala od oko 115 do 120  centimetara procjenjuju da je taj dinosaur mogao biti dugačak 20-tak metara i težiti i više od 10 tona.

Osim pravih dinosaura koji su davno živjeli, u našoj zemlji postoji i park s pokretnim dinosaurima. Taj je park otvoren 2009. u Istri nedaleko od Poreča, a u njemu se nalazi 8 dinosaura visine od 16 – 24 metra te 3 manja na kojima djeca mogu “jahati”.  U parku se nalaze i dva kostura dinosaura i 5 glava. To je bio drugi park s pokretnim dinosarurima u Europi. Prvi je otvoren u Poljskoj.

Obožavatelji dinosaura  u Hrvatskoj mogli su veljači uživati u spektaklu u zagrebačkoj Areni. Tamo je održan zabavno edukativni show “Šetnja s dinosaurima” u kojem su prikazano 9 modeli dinosaura visokih i do 15 metara. /Iva Šantić 7.c; foto: fotografije preuzete s interenta/

Must Read

Optički kabel zaslužan za promjene u učionicama i hodnicima

Na hodnicima veselije od kad ne znamo šifru za internet Otkako smo se nakon štrajka vratili u školu...

Večer zabavne matematike

Žablji skok naziv je  jednog od matematičkih zadataka  koje smo jučer rješavali  na Večeri matematike.  Na Večeri matematike...

Skupljamo namirnice za korisnike Socijalne samoposlugu “Sveti Marko Križevčanin”

Od 4. prosinca u hodniku u prizemlju škole nalazi se velika kutija. Namijenjena je za prikupljanje hrane i higijenskih potrepština za ljude u potrebi....

Na svijetu ima oko 300 tisuća djece vojnika

Uz dan ljudskih prava Neki vojnici imaju samo 8 godina, a prodali su ih njihovi roditelji

Milku pronašli ispod haube automobila i posvojili

I oni trebaju obitelj Uglavnom mi biramo naše kućne ljubimce, no ponekad oni izaberu nas. Jedan takav slučaj desio...