Skip to Content

Djevojčica iz Švedske potaknula masovne dječje prosvjede

Dječji aktivizam

DJEVOJČICA IZ ŠVEDSKE POTAKNULA MASOVNE DJEČJE PROSVJEDE

Greta Thunberg je strastvena ekološka aktivistica koja moćnim političarima ukazuje na problem stakleničkih plinova

Neki je zovu  švedskom Malalom, neki  Eko-Pipi, a ona se  ustvari zove Greta Thunberg. Tek joj je 16 godina, a već je govorila pred najmoćnijim svjetskim političarima. Mediji i političari zainteresirali su se za Gretu jer je inicirala prosvjede  u koje se od rujna  2018. uključilo više od 75.000 tinejdžera.

Greta je ekološka aktivistica zabrinuta za naš planet zbog sve veće emisije stakleničkih plinova koji uzrokuju globalno zatopljenje i promjenu klime. Prosvjedovati je započela sama u kolovozu prošle godine zahtijevajući da njena zemlja započne provoditi mjere Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

Sjedila je ispred švedskog parlamenta u Stockholmu  i odbijala ići u školu sve do izbora u Švedskoj 9. rujna. Otad štrajka svaki petak i kaže da to radi jer odrasli uništavaju njenu budućnost.  Inspirirala je velik broj tinejdžera, najviše njih iz Švedske, Nizozemske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, Australije i osobito Belgije. Prema pisanju Jutarnjeg lista u Belgiji se prosvjedi djece održavaju svakog četvrtka i okupe više od 10.000 mladih.

Za 15.  ožujka najavljen je masovni prosvjed širom svijeta pod nazivom School Strikes 4 Climate Action. Mediji su prvi prepoznali Gretin aktivizam, a zatim su uslijedili i pozivi političara. U prosincu prošle godine pozvali su je na Konferenciju o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda u poljske Katowice, a u siječnju je gostovala na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. Na oba sastanka putovala je vlakom jer Greta živi u skladu sa svojim uvjerenjima i ne želi putovati avionom jer i avioni uzrokuju stakleničke plinove. Zato i ne konzumira meso već je veganka.

Među djecom u Hrvatskoj nije se proširio pokret kojeg je pokrenula Greta Thunberg, no možda se 15. ožujka situacija promjeni te se i djeca naše zemlje pridruže Gretinoj inicijativi. /Iva Šantić 7. c; foto: preuzeto s interneta/