Home Predstavljamo U Toledu smo "lovili" ubojicu

U Toledu smo “lovili” ubojicu

Erasmus+ učenička razmjena u Španjolskoj

Coke Riobóo, dobitnik Goye (španjolskog Oscara) učio nas stop animaciju

U šetnji unatraške našom Erasmus+ učeničkom razmjenom u Španjolskoj na redu su  četvrti i treći dan

Cijeli četvrti dan boravili smo u školi naših domaćina jer je taj dan bio posvećen učenju stop animacije. Kako napraviti animirani film u ovoj tehnici učio nas je Coke Riobóo, poznati španjolski umjetnik, autor filmske glazbe i  brojnih animiranih filmova. Za jednog od njih (“El viaje de Said”) 2007. dobio je Goyu, najznačajniju španjolsku filmsku nagradu, njihovog Oscara.

Voditelj radionice
Coke Riobóo

Naš voditelj Riobóo rekao nam je da se animirati može svašta ( pijesak, ljude, zrna kave…) samo je važno osmisliti dobru priču. Najprije smo pogledali nekoliko njegovih filmova, a onda nam je pokazao kako se radi s plastelinom. Uskoro je pod našim noktima bilo plastelina u različitim bojama jer smo dobili zadatak da sami napravimo animirani film s figuricama od plastelina. Svoje likove snimali smo mobitelom, a zatim smo filmove uredili u programu Stop motion studio. Naš hrvatski tim napravio je dva kratka filmića. Sedmašice su osmislile film o pčeli, a osmašice o hobotnici.

Paella u knjižnici

U drugom dijelu radionice učili smo animirati likove načinjene od novinskih fotografija, a teme filmova bile su posvećene rodnoj ravnopravnosti. Moguće ideje za film bile su na zidu učionice. Naime, tamo smo prethodno izložili likovne radove svih partnerskih zemalja na temu rodne ravnopravnosti. Koristeći časopise napravili smo nekoliko zanimljivih kratkih filmova. Njih će naš voditelj Riobóo ujediniti u jedan i poslati nam ga za blog  našeg projekta.

U pauzi između prvog i drugog dijela radionice preselili smo se u knjižnicu, ali ne da bi čitali već ručali. Naime, u školskoj knjižnici servirana nam je paella, tradicionalno španjolsko jelo od riže s različitim dodacima. Naši domaćini poslužili su nam nekoliko vrsta tog ukusnog jela. Većina nas kušala je morsku paellu sa škampima i kozicama te onu s pilećim i mesom kunića.

Dan u školi naših domaćina završili smo Kahoot kvizom o Španjolskoj. Bilo je to baš zabavno natjecanje u kojem je najviše bodova osvojio Konrad Serafin, član poljskog tima.

Tajni sastojak pasju dlaku, izvukli smo iz krzna ljubimca jednog prolaznika

Posjetom televiziji regije Castilla-La Mancha u Toledu, započeli smo treći dan naše Erasmus+ avanture u Španjolskoj.

Televizija CMM postoji 18 godina. Naš je vodič istaknuo da su započeli raditi u vrlo skromnom prostoru, a sada su njihovi studiji i uredi smješteni u ogromnoj modernoj zgradi. Razgledajući radijske i tv studije od naših smo domaćina doznali da su  osim radio i TV programa svoje djelovanje proširili i na društvene mreže kako bi se približili i mlađoj publici. To je očito dobra strategija jer su se pohvalili da su u vrhu po gledanosti među regionalnim španjolskim televizijama.

Televizija je smještena izvan centra Toleda, a samo središte grada Toleda, do 1565. glavnog grada Španjolske, upoznali smo kroz igru Scavenger hunt (lov na blago). Grad Toledo u srednjem vijeku bio je važno sjedište poučavanja magije pa je i naš zadatak bio vezan uz vještice i magiju. Cilj je igre bio “uloviti” ubojicu,  člana jednog bratstva, a zadatke koji su nam trebali pomoći u odgonetanju tajne bili su raspoređeni na papirićima po cijelom gradu.  U odgonetanju su nam trebali pomoći i razni tajni sastojci poput pasje dlake. Nju smo, zahvaljujući ljubaznosti jednog prolaznika, izvukli iz krzna  njegovog ljubimca.

Ubojicu na kraju nismo ulovili jer je ustvari pravi cilj igre bio upoznati ovaj predivni grad (od 1987. je na popisu UNESCOV-e svjetske baštine) u kojem se, kako smo naučili,  miješaju utjecaji kršćanske, arapske i židovske kulture.  / Antonija Poljak, Karla Ferenčak, Snježana Švagelj; foto: Martina Sokač, S.L./

Više fotografije i animirani film o hobotnici pogledajte na priloženim poveznicama

Poveznica za Kizoa – Spain 4. dan (s filmom o hobotnici)

http://www.kizoa.com/Movie-Video-Slideshow-Maker/d247915594k6077044o1l1/students-exchange-spain—-day-4—31-1-2019

Poveznica za Kizoa Spain 3. dan

http://www.kizoa.com/Movie-Video-Slideshow-Maker/d247954123k3400517o1l1/students-exchange-spain—day-3—30-1-2019

Must Read

Clickbait naslovima cilj je zarada

Radionica o naslovima pripremljena je u sklopu našeg Erasmus+ projekta "Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra" Da...

I umjetnici trebaju jesti

Na radionici o autorskim pravima učili smo o piratstvu i plagiranju  Ukoliko za izradu ...

Što misle naši učitelji i učenici o mogućnosti uvođenja “male mature”

Anketa - Učitelji slično razmišljaju, učenici podijeljeni Nekoliko posljednjih dana u medijima se...

Zbog korona virusa novinarska grupa počela raditi online

Putem Skypea, aplikacije za video konferencije, u subotu (19. rujna) održali smo prvi sastanak novinarske grupe u ovoj školskoj godini.

Hrvatski automobili su među najvećim zagađivačima zraka u EU

Uz sutrašnji Dan bez automobila razmislimo što se sve može učiniti za kvalitetniji zrak Automobili stanovnika Hrvatske...