Skip to Content

Orehovečki Erasmus+ tim na prijemu kod gradonačelnika Manzanaresa

Razmjena učenika u Španolskoj

Orehovečki Erasmus+ tim na prijemu kod gradonačelnika Manzanaresa

Ujedinjenost je budućnost Europe – rekao je gradonačelnik Julian Nieva

Španjolska –  zemlja flamenca, koride, privremeno boravište našeg Luke Modrića… Mogli bismo nabrojiti još mnoge asocijacije vezane uz Španjolsku, no ovaj puta razlog pisanja o toj državi jest učenička razmjena Erasmus+ timova u sklopu projekta “Small step for film, a big one for Europan citizenship”.

Na razmjeni smo zajedno s partnerskim školama iz Italije i Poljske bili pet dana u razdoblju od 28. siječnja do 1. veljače, a u ovom tekstu krećemo od posljednjeg dana jer svi smo se složili da su tog dana bila najvažnija događanja u sklopu ove razmjene.

Prva aktivnost bila je posjet gradskoj vijećnici Manzanaresa gdje nas je primio gradonačelnik Julian Nieva. Obraćajući nam se gradonačelnik je rekao  da je ujedinjenost  budućnost Europe i da preživjeti možemo samo ujedinjeni. Koordinatorima našeg projekta poklonio je statue Miguela De Cervantesa, jednog od najznačajnijih španjolskih pisaca.

Uslijedio je  posjet najvećoj crkvi u Manzanaresu te  Muzeju Manuela Pina. To je muzej posvećen jednom od čuvenih kreatora koji je imao veliki utjecaj na španjolsku modu. U muzeju je izložena njegova posljednja kolekcija inspirirana kukcima. Prekrasne kreacije plijenile su našu pažnju. Isprobati ih nismo mogli, no zato smo uz gotovo svaki model snimili brojne fotografije.

Degustacija sira u Muzeju Queso Manchego

Razgledali smo i nekadašnju vojnu utvrdu iz 14. stoljeća u kojoj danas smješten ekskluzivni restoran. Posjet Muzeju Queso Manchego došao je u pravi čas jer smo tada već bili prilično gladni. U  tom muzeju istoimenog izvrsnog ovčjeg sira ponudili su nas svojim sirom koji se proizvodi u tvornici do muzeja. U muzeju smo razgledali i umjetničku zbirku posvećenu poznatom toreadoru Ignaciu Sanchezu Mejiasu koji je preminuo od ozljeda nakon koride održane u Manzanaresu.  Svi satovi u prostoru muzeja pokazuju  17 sati jer je to vrijeme kad je preminuo taj slavni toreador, o kojem su pisali i  književnici poput Garcie Lorce.

Šetajući do restorana i potom do škole imali smo priliku bolje upoznati živopisni grad Manzanares. Grad ima oko  20 tisuća stanovnika, a većina njih živi u prilično uskim ulicama, u kućama u nizu bez  dvorišta. No, doznali smo da većina tih kuća ima unutrašnja, dijelom natkrivena, dvorišta u kojima se njihovi stanovnici hlade za ljetnih vrućina. 

Škola naših domaćina IES AZUER, smještena je u kvartu u kojem dominiraju zgrade  većinom od crvene ili žućkaste cigle kao i dosta kuća u Mazanaresu. Nasljeđe je to tzv. Mudejar stila (nastao je pod utjecajem islamske kulture, a ujedinjava i elemente romanike, gotike i renesanse).    

Radionica o rodnoj ravnopravnosti

U  školi naših domaćina posljednjeg  dana je održana i radionica o rodnoj ravnopravnosti. Kroz zabavnu  igru uloga shvatili smo poruku da biti dječak ili djevojčica može značiti sve što želiš. Shvatili smo da je potrebno otkriti što želimo i ostvariti svoje snove. Naš život  i naša budućnost je u našim rukama i ne trebamo se ograničavati tradicionalnim  stereotipima, kako je to napomenula voditeljica radionice Ana Fernandez de Vega. Nakon radionice učenici su prezentirali  svoje uratke o seksizmu u glazbi te ženama koje su se istaknule u borbi za ženska prava.

Toni

Kruna tog dana bio je završna priredba u školskoj dvorani okićenoj brojnim balonima u našu čast. Među plesačima koji su izveli nekoliko dojmljivih plesova  bila je i simpatična Belinda, sudionica razmjene u Poljskoj. U organizaciji događanja sudjelovao je i naš prijatelj Toni. On je također bio na razmjeni u Poljskoj. Toni je kao i u Poljskoj dokazao da je s njim uvijek zabavno, a svoju gostoljubivost iskazao je i prigodnim poklonom za
Davida Lučkog,  sudionika prethodne razmjene. Zajedničkom fotografijom i vrlo dojmljivim pismom iznenadio je i obradovao  i koordinatoricu našeg projekta.

Kao što je to već običaj razmjena je završila suzama. Opraštanju su prethodili  ples  i večera na kojoj je uz španjolske specijalitete osobitu pažnju privlačio ogroman kruh s natpisom Erasmus+. / Marija Magdalena Hubina, Snježana Švagelj; foto: Martina Sokač, S. L./

Više fotografije dostupno je u Kizoa videu.

http://www.kizoa.com/Movie-Video-Slideshow-Maker/d247673044k5786480o1l1/students-exchange—spain—day-5—1-2-2019