Skip to Content

Preko 60 posto osmaša na internetu je 4 ili više sati dnevno

Mladi i mediji

PREKO 60 POSTO OSMAŠA NA INTERNETU JE 4 ILI VIŠE SATI DNEVNO

Odgovor osmaša na pitanje da procjene koliko vremena provode na internetu

Naš novi eTwinning projekt provodimo s partnerima iz Makedonije, Rumunjske, Srbije i Španjolske

Pet ili više sati dnevno na internetu provodi gotovo svaki treći učenik osmih razreda. Svaki četvrti je na internetu 4 sata ili jednostavnije rečeno više od polovice ispitanih, preciznije njih 62 posto, na internetu provodi 4 ili više sati dnevno.  

To je pokazala anketa  o medijskim navikama koju smo prošli tjedan proveli u sklopu eTwinning projekta “Mladi i mediji”. Taj projekt  provodimo zajedno s našim partnerima iz Makedonije, Rumunjske, Srbije i Španjolske. U svakoj školi anketirali smo učenike po jednog osmog i petog razreda.  (U Rumunjskoj  i Makedoniji zbog drugačijeg obrazovnog sustava to su deveti i šesti razred, a u Španjolskoj je to prvi  i treći razred niže srednje škole).  Anketa je  provedena na uzorku od 111 učenika osmih razreda i 78 učenika petih razreda.

Odgovor petaša o provođenju vremena na internetu

Anketa je pokazala da petaši ipak nisu toliko vremena na internetu. Pet i više sati na internetu provodi svaki 7 petaš, a najviše njih 30,8 posto na internetu provodi po 2 sata dnevno.

Najviše vremena provode na društvenim mrežama

Baš svi anketirani osmaši posjeduju pametni mobitel, a  ima ih i 95 postopetaša. Male su razlike i u načinu pristupa  Internetu. Osmaši su ustvrdili da njih 88,3 posto ide na Internet preko mobitela, a to čini i 84,6 posto petaša.

Doznali smo i što najčešće rade na internetu. Kod osmaša na prvom mjestu su društvene mreže, što je kao svoj prvi izbor navelo 72,1 posto anketiranih. Slijedi igranje igrica dok su u jednakom omjeru na trećem mjestu informiranje i pretraživanje sadržaja za školu. Petaši na internetu naviše igraju igrice. To je kao svoju najčešću aktivnost  navelo 64,1 posto učenika. Provođenja vremena na društvenim mrežama je na drugom mjestu. Traženje  sadržaja potrebnih za učenje je na trećem mjestu, a informiranje na četvrtom mjestu.

Instagram postao omiljeniji od Facebooka

Pitali smo ih i koje društvene mreže najčešće koriste i doznali da im Facebook više nije najomiljenija društvena mreža. Naime, anketirani osmaši izjavili su da samo njih 8,1 posto nema Instagram, dok Facebook nema 18,9 posto učenika. Što se petaša tiče iako još nemaju 13 godina, a to je dobno ograničenje za korištenje Facebooka, samo njih 38,5 posto nema Facebook profil, a Instagram profil nema njih 34,6 posto.

U spomenutoj anketi pitali smo ih i brojna pitanja vezana uz sigurnost na internetU, a ovdje ćemo samo iznijeti podatak da otvorene profile, koje mogu vidjeti svi,  ima čak 44 posto petaša i 31,5 posto osmaša.

Anketa je pokazala i da učenici gube interes za televiziju i još više za radio.

Na pitanje koji  mediji najviše zadovoljavanju njihove interese najviše osmaša i petaša izjasnilo se za društvene mreže. To smatra 45,9 posto osmaša i 50 posto petaša.  Za osmaše na drugom su mjestu web portali s 29,7 posto, a televizija je na trećem s 22 posto.  Kod petaša televizija je na drugom mjestu s 43,6 posto.  Radio sluša samo 30,8 posto petaša i 45 posto osmaša.

U nastavku eTwinning projekta cilj nam je istražiti navike učenika u vezi informiranja o zbivanjima u svojoj sredini i svijetu te doznati tko su njihovi medijski idoli i kako utječu na njih. /Petra Kušec, 5. b i S.L./