Skip to Content

Najniži poni na svijetu visok je samo 50 cm

Mali konji

NAJNIŽI PONI NA SVIJETU VISOK JE SAMO 50 CM

U Guinnessovoj knjizi rekorda piše i da je najmanji poni težak samo 28 kilograma

Einstein – najmanji poni na svijetu

Prvi put sam poni konja vidjela na Križevačkom velikom Spravišču. Bilo je to prije tri godine. Tada sam imala 8 godina. Jahala sam malog crnog ponija koji je bio visok otprilike  do mog vrata.

Bila sam sretna što su mi moji dozvolili da jašem na njemu. Otad je poni moja najdraža životinja. Najradije bih imala jednog kod kuće, ali kako to nije moguće veseli mi kad o ponijima vidim neku emisiju na televiziji, a ponekad o ponijima tražim i članke na internetu. Zahvaljujući internetu naučila sam da je poni vrsta konja  značajno nižeg rasta.

Poni Einstein

Poni Petie

Oni su ovisno o pasmini visoki od 80 – 140 cm. Ima i znatno manjih ponija. U Guinnessovoj knjizi rekorda piše da je najmanji poni visok 50 cm i ima 28 kilograma. Taj se poni zove Einstein, a kad se oždrijebio imao je svega 2,7 kilograma.
Jednog isto jako malog ponija, visokog svega 63 cm, u talijanskog gradu Castellu ukrali su njegovom vlasniku na sajmu i tražili za njega otkupninu od 10.000 eura. Ipak, netko je javio vlasniku gdje se nalazi njegov ljubimac i policija ga je pronašla i vratila vlasniku.

Poni Petie ljubimac malih pacijenata u bolnici u američkom gradu Clevlandu

Poni Petie

Pročitala sam i da je poni Petie omiljeni ljubimac malih pacijenata u dvije bolnici u američkom gradu Clevlandu. On je terapeutski konj, visok je jedan metar i težak oko 170 kilograma. Djeca mu se jako vesele kad ih posjeti u bolnici. Petie svoj terapeutski posao radi već 20 godina.

Poniji se osim po visini, od konja razlikuju i po nerazmjernoj građi tijela. Imaju kratke noge, snažan vrat i grudi. Za razliku od konja imaju i veoma siguran korak, stabilni su u pokretu i vrlo se dobro kreću na neravnim i stjenovitim podlogama. Od konja se razlikuju i po karakteru. Znaju biti puno živahniji. Iskusni uzgajivači, kažu da su ponekad i vrlo tvrdoglavi.

Shetlandski poniji

Ima čak 60 različitih vrsta ponija, no najpoznatiji je shetlandski poni. On potječe sa istoimenog škotskog otoka. Jako je snažan i izdržljiv. Može nositi čak dvostruko veći teret od sebe i može živjeti četrdesetak godina, što je gotovo dvostruko duže od životnog vijeka konja. U prošlosti su ga koristili kao zaprežnog konja za vuču tereta i za rad na poljoprivrednim imanjima. Danas se poniji rijetko koriste u takve svrhe, no pročitala sam da ih u nekim zemljama koriste za kasačke utrke. Na njima se naravno utrkuju djeca.

Na internetu sam pročitala i tekst o dvije ponice Giti i Gani. One žive su selu Dračevcu kod Zadra i često nakon paše u voćnjaku svrate u obiteljski kafić. Vole obilaziti stolove redovitih gostiju koji obično za njih pripreme šećer ili kruh.Puno se pisalo i poniju u jednoj reklami. U njoj zahvaljujući dobroj montaži izgleda kao da poni pleše. /Helena Črenek, 5.a; fotografije preuzete s interenta/

Video o poniju koji pleše

Video o Einsteinu najmanjem poniju na svijetu

Shetlandski poni