Skip to Content

Romi su najdiskriminiranija nacionalna manjina u Hrvatskoj

Svjetski dan romskog jezika

ROMI SU NAJDISKRIMINIRANIJA NACIONALNA MANJINA U HRVATSKOJ

Nagrađenu prezentaciju o Romima pripremila je Antonija Poljak

U svijetu se govori na oko 7000 jezika. Jedan od njih je i romski kojeg čini 60-tak različitih dijalekata. Ipak većina Roma govori chib jezikom. Taj podatak spominjemo jer se sutra 5. studenog obilježava  Svjetski dan romskog jezika. Romska nacionalna manjina u Hrvatskoj taj dan obilježava kao svoj nacionalni praznik, a zanimljivo je napomenuti da je UNESCO (Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu) Svjetski dan romskog jezika proglasila 2015. na inicijativu Republike Hrvatske.

Hrvatska je za Svjetski dan romskog jezika predložila 5. studeni zato što je na taj dan 2008. izdan prvi hrvatsko-romski rječnik. Autor rječnika je Veljko Kajtazi,  zastupnik romske manjine u Saboru RH.

U vezi romskog praznika želimo vas upozoriti na prezentaciju  učenice Antonije Poljak u vezi Roma. Prezentaciju je radila za potrebe Erasmus+ projekta “Mali korak za film, veliki za europsko građanstvo”. Naime, kao zadatak za razmjenu u Poljskoj  svaka od partnerskih zemalja trebala je napraviti rad o najdiskriminiranijoj skupini u svojoj zemlji.

Za svoju prezentaciju,  u kojoj se poziva na podatke iz Izvješća pučke pravobraniteljice za 2016. i 2017. godinu, Antonija Poljak dobila je nagradu na razmjeni učenika u Poljskoj.

Nagrade za  prezentacije na razmjeni u Poljskoj, dobile su i učenice Iva Šantić, za prezentaciju o Varšavi  te  Leona Peklić,  za prezentaciju o osobi koja se bori protiv diskriminacije.  Leona je u svojoj prezentaciji predstavila Zorana Pusića. /Iva Šantić, 7.c; foto: preuzeto s interenta/

Prezentaciju Antonije Poljak pogledajte na poveznici  https://sway.com/ERhcwzIfMYqj9LzT?ref=Link

Prezentacija Ive Šantić dostupna je na poveznici https://sway.com/jbZ0vCcpDJ7giAzZ?ref=Link

Prezentacije Leone Peklić dostupna je na poveznici https://www.canva.com/design/DAC7P_xLVLc/view