Skip to Content

Izvrstan festival u krasnom gradu Dubrovniku

DUFF

IZVRSTAN FESTIVAL U KRASNOM  GRADU DUBROVNIKU

Paola Tukša prilikom dodjele priznanja

Naš film prikazivao se u konkurenciji s filmovima iz Grčke, Španjolske, Portugla, Srbije, Slovenije, BiH Makedonije, Crne Gore i Italije

Tvrđave Lovrijenac, Revelin, sv. Ivan i sv. Luka te kula Minčeta zajedno sa Dubrovačkim gradskim zidinama nekad su branile Dubrovačku republiku, a danas su mamac za brojne turiste iz cijelog svijeta.
Među stotinama turista koji su ujutro 20. 10. obilazili  dubrovačke gradske zidine, dugačke 1940 metara i na nekim mjestima široke čak do 6 metara,  bila sam i ja jer sam od 18. do 21. 10 boravila u Dubrovniku na 7. DUFF-u (Dubrovnik film festivalu.)

Šetajući zidinama uživala sam u pogledu na Stari grad Dubrovnik i osobito Stradun, žilu kucavicu Starog grada. Još bolji pogled na Stari grad Dubrovnik je s brda Srđ. I njega sam posjetila i to žičarom. Vožnja traje oko 4 minute i gondole su bile stalno prepune turista.

Puno turista stalno je bilo i na Stradunu kojim smo svaki dan prolazili do Kina Slobode. Kino se nalazi Trgu Luža u neposrednoj blizini prekrasne Kneževe palače i crkve sv. Vlaha i čuvenog Orlandovog stupa. Kako bismo došli do našeg cilja, Kina Slobode, svakog dana morali smo prolaziti kroz Vrata od Pila i pokraj Onofrijeve česme. Ta česma nalazi se na početku Straduna na malom trgu koji je nastao uz Vrata od Pila, a izgrdio ju je Onofrio della Cava davne 1483.godine.

Oduševila su me stare zgrade i utvrde Dubrovnika koje sam imala prilike vidjeti i s morske strane jer smo u subotu plovili brodom Tirena oko Starog grada. Brod je u potpunosti napravljen od drva i podsjeća na gusarski bord. Vožnju brodom, obilazak Zidina, vožnju žičarom i posjet brojnim muzejima sve su nam to omogućili naši domaćin, organizatori DUFF-a.

Uživala sam i na izvrsno organiziranim festivalskim projekcijama, na kojima su uz hrvatske prikazivani i filmovi iz Grčke, Španjolske, Portugla, Srbije, Slovenije, BiH Makedonije, Crne Gore i Italije. Naša škola na Festivalu se predstavila s filmom “Nek’ se tradicija ne zatrgne”, dokumentarcem o tradicionalnoj gradnju vuzmica.

Upoznala sam i Izdoru, glavnu junakinju filma nagrađenog s dvije nagrade

Od prikazanih filmova najviše su mi svidjeli filmovi “Igra skrivača” (” Hide’n’ seek”), horor priča snimljena na LJFŠ-u (Ljetnoj školi filma na otoku Šipanu) i “Pismo” film OŠ Strahoninec. Film govori o djevojčici Izidori i njenom slijepom prijatelju kojem pomaže od 1.razreda. Na kraju osmog razreda, prije rastanka kad svako kreće u odabranu srednju školu, ona mu piše oproštajno pismo. Ovaj emotivni film svidio se i žiriju koji mu je dodijelio prvu nagradu u kategoriji igranih filmova do 15 godina, a i publici koja ga je proglasila najboljim filmom festivala.

S otvaranja DUFF-a

Glavnu junakinju ovog filma, Izidoru, imala sam priliku i upoznati jer je bila u Dubrovniku. Kako obje idemo u glazbenu školu i to je bila tema naših razgovora pa mi je ispričala i da je jednom bila na natjecanju u mojoj glazbenoj školi Križevcima.

Još jedan film koji je osvojio sve nas, i žiri koji mu je dodijelio glavnu nagradu – Grand prix,  je film “Velika bijela kuća”. Film govori o mladima oboljelim od raka, a snimili su ga članovi Udruženja MladiCe iz Bosne i Hercegovine. /Paola Tukša, 7.a, foto: S.L./

Paola Tukša u Kinu Sloboda

Atraktivni nastup ekipe plesnog Step ‘n Jazz na otvaranju festivala

Na Srđu

Na Dubrovačkim gradskim zidinama