Skip to Content

U Bolu smo predstavili naše “vuzmice”

56. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

U BOLU SMO PREDSTAVILI NAŠE “VUZMICE”

Antonija Poljak

Prijavljeno 260 filmova, izabrano 89

Samo četiri dana nakon povratka s učeničke razmjene u Poljskoj išla sam na 56. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece koja se ove godine održala u Bolu na Braču ( 4. do 8. listopada). To je prvi put da se Revija  održala  na ovom prekrasnom otoku.

Na Reviji se prikazivao naš dokumentarni film „Nek’ se tradicija ne zatrgne“ koji govori o uskrsnoj tradiciji građenja vuzmica u našem kraju. Ove godine nismo osvojili nagradu, ali kako kaže izreka, važno je sudjelovati, a pogotovo u takvoj konkurenciji. Naime, naš je film izabran kao jedan od 89 od ukupno 260 prijavljenih filmova. Članovi selekcijske komisije naš su film iz kategorije tv-reportaže prebacili u kategoriju dokumentarnog filma, a o našem su filmu napisali slijedeće:

Slaven Zečević
: Črvsti prikaz malo znanih tradicijskih rituala. Zanimljiv, informativan i jasan prikaz bogatstva našeg puka.

Čejn Černić: Pravi mali biser. Posebna pohvala snimatelju koji je pokazao da ima oko za detalje. Unatoč tehničkim poteškoćama uzrokovanim kišom i vjetrom, autori su se snašli i stavili titlova na dijelove koji su tonski neprihvatljivi. Dečki, nastavite raditi dokumentarne filmove.

Sonja Tarokić
: Sjajan klasični dokumentarac, vrlo zanimljive atmosfere. Također jedan izvrstan primjer kako se u procesu rada ponekad naprosto “dogode” filmski trenuci, pa početna razina informiranja preraste u poetični umjetnički rad.

Na festivalu sam upoznala nove prijatelje. Među njima su: Lucija iz OŠ Bartola Kašića Zagreb, Paula iz Udruge Zag te Lara i Paula iz OŠ Horvati Zagreb. Lucija je predstavljala eksperimentalni film “Indijanska priča o dva vuka”. Paula iz filmske družine ZAG, predstavljala je također eksperimentalni film “#kadsi/ne/sretan/”, dok su Lara i Paula iz OŠ Horvati Zagreb predstavljale igrani film “(Ne)društvena”.

Njihovi filmovi osvojili su nagrade, a i meni su se jako svidjeli. Film “Indijanska priča o dva vuka” govori o dobru i zlu. Dobro je prikazano bijelom, a zlo crnom bojom. Tema film “#kadsi/ne/sretan/” je obiteljsko nasilje, a film “(Ne)društvena” govori o djevojci koja živi u virtualnom svijetu i održava lažne prijateljske odnose s vršnjakinjama.

Lara i Paula ispričale su mi zanimljivu priču u vezi svog filma. Rekle su da su film snimile na prošlom festivalu u Sisku, a film za festival u Sisku, snimile su na prethodnom festivalu u Makarskoj.

U tri dana, od četvrtka do subote, gledali smo ukupno sedam revijskih projekcija i nagledala sam se odličnih filmova. Uz već navedene, posebno su mi se svidjeli i animirani „Pakao nije toliko loš” i “H2O + NaCl”, te igrani “Marin Bond 007” i eksperimentalni “Podnevnik”.

Između projekcija imala sam priliku malo prošetati i upoznati prekrasni Bol na kojem se nalazi i jedna od najpoznatijih hrvatskih plaža Zlatni rat. Vrijeme je uglavnom bilo lijepo, no zadnjeg dana bilo je vrlo, vrlo mokro. Srećom pravi potop prestao je taman kad smo trebali od hotela krenuti na katamaran. /Antonija Poljak, foto: S.L./

Paula, Lucija i Antonija