Home Predstavljamo Iznad oblaka do Poljske

Iznad oblaka do Poljske

Erasmus+ razmjena učenika

Nakon nebeskih visina bili i na 12 metara ispod zemlje

Brzo i udobno, iznad oblaka,  Jolanta, Krakow, konji s kićenkama, jantar, Dzikowiec, Kolbuszowa,  financirano iz EU fondova, drvena crkva, radionice, 12 metara pod zemljom,  srednjovjekovna vojna odora, Sherlock Holmes, Don Mateo, koncentracijski logor, Toni – lo, lo, prijateljstvo, ples, DJ Giuseppe, “krua”, ….

To su neke od ključnih riječi koje nas asociraju na ono što smo doživjeli protekli tjedan (23. do 29. 9.) na učeničkoj razmjeni u Poljskoj, na koju smo išli zahvaljujući Eramus+ projektu “Small step for film, a big one for European citizenship”.

Iznad Beča

Ovo prvo brzo i udobno, riječi su naše Ive Šantić koja je tako opisala svoj prvi let avionom. Iznad oblaka proletjeli smo od Zagreba preko Beča do Krakowa, a u povratku od Krakowa preko Münchena do Zagreba. Na povratku kući već smo bili putnici s iskustvom i naše voditeljice povjerile su nam avionske karte te smo se sami prijavljivali na šalterima za check in.

Koordinatorica Jolanta

Na aerodromu u Krakowu

Naredna natuknica po redu je Jolanta Serafin. Ona je koordinatorica poljskog Erasmus+ tima. Bila nam je izvrsna domaćica cijelo vrijeme našeg boravka u Poljskoj, a upoznali smo je već u Krakowu na aerodromu gdje nas je dočekala. Potom nam je pokazala nekadašnji glavni grad Poljske Krakow.  Grad velik poput Zagreba (ima oko 760.000 stanovnika) osobito smo zapamtili po brojnim  izlozima s ukrasima od jantara i Muzeju jantara te po konjskim kočijama koje vuku krasni konji ukrašeni kićenkama. Vidjeli smo desetak kočija kojima su turisti razgledali Krakow. Mi si takvu vožnju nismo mogli priuštiti jer za 4 osobe košta čak 60 eura.

Dzikowiec je mjesto u kojem se nalazi škola naših Poljskih partnera, a Kolbuszowa je 10 kilometara udaljeno mjesto gdje smo noćili u lokalnom hostelu. Table s natpisom financirano iz EU fondova vidjeli smo na mnogo mjesta, a jedno od njih bilo je i etno selo u Kolbuszowoj. Cijelo je selo izgrađeno od drva, pa tako i  za nas neobična drvena  crkva.

U etno selu i drvena crkva

U tom smo selu imali i prve dvije radionice. Jedna je bila posvećena filmu, a održali smo je u prirodi. Dobili smo mape sela i morali smo tražiti pitanja o filmu na koje je trebalo odgovoriti. Uz znanje bila je važna i brzina, a pobjedu je odnio žuti tim u kojem je bila i naša Iva. U etno selu imali smo i radionicu lončarstva. I sami smo imali prilike napraviti lonac i ponijeti ga kući za uspomenu. Kad smo već kod radionica spomenut ćemo da smo tijekom boravka u Poljskoj još imali i radionicu o sigurnosti na internetu, radionicu o diskriminaciji i tolerancije te filmsku kojoj je tama bila osvjetljenje i priprema sugovornika za davanje izjava u dokumentarnom filmu.   Ovu posljednju, filmsku,  koju su vodili predstavnici produkcije Kinoamatorksie.pl,  pamtit ćemo po tome što smo dobili priliku da pred kamerama dajemo izjave o svojim dojmovima o Poljskoj.

Natuknica dvanaest metara ipod zemlje odnosi se na naš posjet tunelima u gradiću Sandomierzu. Taj se tunel nalazi ispod glavnog gradskog trga, a doseže do čak 12 metara u dubinu. Zapamtili smo da je bio ključan za obranu grada od Tatara. U tom smo gradu posjetili i muzej u kojem su neki od nas čak i isprobali teške metalne odore koje su štitile vojnike u bitkama.

Zanimljivo je bilo i na filmskom setu popularne poljske serije Don Mateo gdje smo  se iskoristili mogućnost da se fotografiramo i u improviziranom zatvoru.

O ostalim natuknicama više doznajte za nekoliko dana u narednom tekstu. / Antonija Poljak, Jelena Poljak, Leona Peklić/

Antonija Poljak i Paola Tukša

Tursitičke vožnje kočijama po Krakowu

Kristina Dubravec i Martina Sokač u Muzeju jantara

Must Read

Prvi dan u školu došlo 53 od ukupno 60 učenika MŠ u Svetom Petru Orehovcu

U Matičnu školu OŠ Sveti Petar Orehovec danas je došlo 53 od ukupno 60 učenika razredne nastave. Najviše odsutnih bilo je u...

Virtualni životni stil – roditeljski 7. b održan putem Cisco Webexa Meetings aplikacije

U posljednja dva mjeseca naš stil života, posebno onaj koji se odnosi na školu odvijao se pretežno u virtualnoj stvarnosti.  Stoga smo...

Članak „Sve će biti dobro“ izabran za najbolji u eTwinning projektu „Mali novinari danas, odgovorni građani sutra“

U projektu sudjelovali učenici 10 škola iz 9 zemalja Članak pod naslovom „Sve će biti dobro“ učenika,...

Prvašići učiteljice Mirjane Mekovec dio nastave imaju putem ZOOM-a

Da im nedostaje  njihova učiteljica i njihovi razredni kolege, danas  nam je to u video susretu putem Zoom aplikacije, potvrdilo šestero prvašića...

Erasmus+ obitelj opet na okupu

Prijatelj Toni sve nas je iznenadio pozvavši nas na online druženje povodom godišnjice posljednje razmjene u projektu “Small step for film,...