Skip to Content

Arapkinje ispod nikaba ne nose oružje

Stereotipi

ARAPKINJE ISPOD NIKABA NE NOSE ORUŽJE

Crnci su skloni kriminalu, Arapi su teroristi i vjerski fanatici, a Židovi su skloni varanju poslovnih partnera. Muškarci su agresivniji, bezosjećajniji i aktivniji. Žene su pažljivije, osjećajnije, pričljivije.

To su samo neki od pojednostavljenih načina razmišljanja o nekim skupinama ljudi. Takve pojednostavljene načine razmišljanja nazivamo stereotipi. Uglavnom su utemeljeni na predrasudama (unaprijed donesenim sudovima o nečemu što ne poznajemo, nemamo iskustva s tim niti smo o tome kritički promislili). Vrlo često su negativni i  cijelu skupinu ljudi karakteriziraju po negativnim značajkama pojedinaca u nekoj skupini.

Mi članovi Erasmus+ tima naučili smo to prošle subote (15.9.2018.), pripremajući likovne radove o stereotipima za učeničku razmjenu u Poljskoj.

Svojim radovima mi smo odlučili razobličiti neke stereotipe o invalidima, Romima i Arapima te  poručiti da nisu svi invalidi bespomoćni, da ne rađaju sve Romkinje s 15 godina, niti sve  Arapkinje u tradicionalnoj odjeći imaju veze s terorizmom. /Iva Šantić, 7.c; foto: S.L./