Skip to Content

Prema Pisa testovima poljski učenici uspješniji su od hrvatskih

Osnove škole u Poljskoj

PREMA PISA TESTOVIMA POLJSKI UČENICI USPJEŠNIJI SU OD HRVATSKIH

Povodom skorašnjeg putovanja Erasmus+ tima u Poljsku istražili smo razlike i sličnosti u školstvu Hrvatske i Poljske

Sudeći prema PISA testovima obrazovanje u Poljskoj uspješnije je od Hrvatskog. Naime, prema podacima PISA testiranja iz 2015., poljski petnestogodišnjaci postigli su 17. mjesto u matematičkoj pismenosti (Hrvatska 41.). U prirodoslovnoj pismenosti poljski učenici bili su 22. (Hrvatska 37.), dok su u čitalačkoj pismenosti zauzeli 13. mjesto (Hrvatska 31.)
Bit će zanimljivo usporediti rezultate testiranja iz 2015. s ovogodišnjim jer u međuvremenu (2016. godine) je u Poljskoj je donesen novi zakon o školstvu. Poljski sistem obrazovanja sad je sličniji hrvatskom te Poljaci od prošle školske godine ponovno imaju osmogodišnju osnovnu školu. Prije (od 1999. godine) osnovna je škola trajala 6 godina, a nakon toga učenici su obavezno pohađali tri godine tzv. nižu srednju školu.

Nakon osnovne škole poljski učenici polažu završni ispit

Nakon završetka 8. razreda osnovne škole, poljski učenici moraju pristupiti završnom ispitu. To je jedna od značajnih razlika jer u Hrvatskoj učenici osnovnih škola ne polažu završni ispit. Različito je i to i što u Hrvatskoj razredna nastava traje 4 godine, a u Poljskoj samo prva 3 razreda učenici imaju jednu učiteljicu. U Poljskoj svi čenici dobivaju besplatne udžbenike i to financira država. U Hrvatskoj učenici u nekim gradovima dobivaju besplatne udžbenike, a u nekima ne. Kod nas u Svetom Petru Orehovcu, Općina je prvi puta ove godine nabavila knjige za one učenike koji su vratili udžbenike korištene u prošloj školskoj godini.

Poljaci imaju i ocjenu 6

Još jedna razlika je i sistem ocjenjivanja. U Poljskoj je najviša ocjena šestica, a kod nas petica. Poljski učenici, kao i naši do početka školske godine 2012./2013. (otad u Hrvatskoj više nema ocjenjivanja na polugodištu), dobivaju ocjene i na polugodištu. Važna razlika je i to što poljski učenici imaju građanski odgoj kao zaseban predmet. Od nedavne reforme taj se predmet zove društveni odgoj i učenici osmih razreda imaju ga 2 sata tjedno. U Hrvatskoj se pak građanski odgoj provodi međupredmetno od školske godine 2014./2015.

U Poljskoj se umjesto vjeronauka u osnovnoj školi može izabrati i etika. U Hrvatskoj ta mogućnost postoji samo u srednjoj školi. Jedna od razlika je i ta što je učenici osmih razreda imaju i predmet civilna obrana i to jedan sat tjedno. U našim školama sličan predmet ne postoji. U Poljskim osnovnim školama razred ponavlja oko 5 posto učenika, a u Hrvatskoj je prošle školske godine razred ponavljalo 3,6 posto učenika (1142 učenika od njih ukupno 317.541u osnovnim školama.)

A sad malo o sličnostima. Prvi strani jezik u poljskim školama uči se kao i kod nas od prvog razreda, a poljski učenici imaju 3 sata tjedno prvi strani jezik, kao i naši učenici u Hrvatskoj
Izjednačeni smo i u satnici materinskog jezika. I poljski i hrvatski učenici osnovnih škola imaju imaju po 5 sati materinskog jezika tjedno. Što se lektire tiče i tu smo slični, obavezna je lektira propisana od strane države.

Učiteljske plaće u Poljskoj nešto su niže

Uspoređivali smo i sličnosti i razlike između naše,  i škole našeg poljsko partnera koja se nalazi u mjestu Dzikowcu na jugoistoku Poljske. To je mjesto  176 km udaljeno  od Krakowa.
Škola naših partnera ima 257 učenika. S tim da škola obuhvaća i vrtić (68 učenika) i srednju školu (39 učenika – to je zadnja generacija nakon što je donijet novi zakon o školstvu) dok osnovna škola ima 150 učenika. Naša škola s 4 područne škole ove školske godine ima 340 učenika.

Cijena obroka u školskoj kuhinja u školi naših partnera iznosi od 88 do 105 kn. Kod nas školska kuhinja košta 7 kuna dnevno ili 140 kuna mjesečno (ukoliko u mjesecu ima 20 radnih dana).
Naši partneri u svojoj školi imaju dvije pametne ploče. Mi ni jednu. Ni njihovi učenici u školi nemaju tablete niti e-udžbenike.  Imaju informatičku učionicu, no kao i mi s prilično zastarjelom opremom. Oni imaju knjižnicu s oko 6000 knjiga, a naša knjižnica ima oko 3000 knjiga.

I na kraju plaće učitelja u Poljskoj su nešto niže od plaća hrvatskih učitelja. U Poljskoj se učiteljske plaće kreću u rasponu od 3.300  do 5.800 kn.  U Hrvatskoj plaća učitelja početnika iznosi oko 5.000 kuna, a plaća učitelja s 20 godina staža oko 6.300 kn  neto.  /Jolanta Serafin, S. L.; fotografije preuzete s interneta/