Skip to Content

Četvrtaš Fran Košutić razgledao Eiffelov i kosi toranj

Putovanje u Minimundus

ČETVRTAŠ FRAN KOŠUTIĆ RAZGLEDAO EIFFELOV I KOSI TORANJ 

Naš kolega, četvrtaš Fran Košutić vidio je Eiffelov toranj, kosi toranj, Bijelu kuću, London Tower i još mnoge svjetski poznate građevine i sve to u subotu 8. rujna.  – Nisam u jednom danu bio u Americi, Engleskoj, Italiji … već sam sa starijom sestrom Božicom posjetio park Minimundus u Klagenfurtu u Austriji. To je park u kojem se nalaz minijature poznatijih svjetskih građevina. No, osim maketa zgrada bilo je i maketa vlakova i raketa – ispričao nam je Fran. Rekao nam je i da mu se najviše svidio kosi toranj. Originalni kosi toranj nalazi se u talijanskom gradu Pizzi. Poznat je po tome što je njegov vrhu nagnut 4 metra u odnosu na temelje.

Na Wikipediji piše da se zbog pomicanja tla toranj naginjao u prosjeku po 1 milimetar godišnje. Gradnja tornja započeta je davne 1173. Između 1990. i 2001. toranj je bio zatvoren jer su na njemu odvijali građevinski radovi kojim se pokušalo zaustaviti naginjanje. Stručnjacima je tada uspjelo ispraviti toranj za 45 centimetara.

Naš Fran rekao nam je i da je u parku minijatura bilo jako puno posjetitelja iz različitih zemalja. Franu to nije bilo prvo putovanje sa sestrom Božicom. Prošle zime vodila ga je na Advent u Graz, a ove zime spremaju se na u Budimpeštu, glavni grad Mađarske. /Karla Kos, 4. razred; foto: Božica Košutić/

 

Fran Košutić  pred Eiffelovim tornjem

Fran Košutić  pred Kineskim zidom

Fran Košutić pred Kipom slobode