Skip to Content

Puškarova čokoladno ljubavna rečenica u filmu “Mi”

Filmske radionice HFS-a u Kraljevici

PUŠKAROVA ČOKOLADNO LJUBAVNA REČENICA U FILMU “MI”

Marko Puškar i ekipa s radionice eksperimentalnog filma

 Na radionicama bili mladi iz Hrvatske i Amerike 

“Svi pričaju kako je ljubav slatka, ali meni je čokolada bolja”. Ne znam slažete li se s ovom tvrdnjom, ali ta rečenica mene je uvrstila u film “Mi”.  Taj eksperimentalni film snimali smo na radionici za djecu i mladež Hrvatskog filmskog saveza u Kraljevici, gdje sam bio od 24. do 31. srpnja 2018.

Predstavljanje našeg mentora Borisa Poljaka

U  dogovoru s voditeljem eksperimentalne radionice, snimateljem Borisom Poljakom, odlučili smo snimati film o nama, sudionicima radionice. Ideja je bila da svatko od nas kaže neku svoju misao koja izražava njegove životne vrijednosti te da kadrove snimamo iz neobičnih pozicija. Zahvaljujući već spomenutoj izjavi imao sam čast biti uvršten u film.  To nije uspjelo svima jer na radionici nas je bilo čak 19, pa su u montaži izabrani najbolji kadrovi te film traje oko 4 minute. No, nije samo moja izjava bila presudna. Zaslužni su i dobro snimljeni kadrovi. Snimila ih je Lara Šišak, kolegica s kojom sam radio u paru.  Ona je snimala mene, a ja nju.

Film smo snimali  u različitim ambijentima. Mene je Lara snimala u parku, a neka smo snimanja odradili na igralištu, na plaži, u nekom dvorcu…  Kako smo snimali eksperimentali film imali smo zadatak snimiti kadrove na što neobičniji način. Lara je mene snimala iz gotovo okomitog položaja kamere. Kad sam ja snimao nju iskoristio sam vrtuljak u parku. Zavrtio ga i stavio kameru na njega. Za taj sam  pristup dobio pohvale od našeg voditelja Poljaka koji nam je tijekom trajanja radionice na vrlo jednostavan način otkrivao zakonitosti snimanja kamerom, a ponajviše pravila manualnog snimanja.

Prizor  iz Kraljevice

No, naš simpatični voditelj nije bio s nama samo za vrijeme radionice već je bio raspoložen i za druženja u slobodno vrijeme pa sam ja s njim odigrao nekoliko partija stolnog tenisa. Naravno, dio slobodnog vremena koristio sam i za kupanje. Ponajviše sam se družio s ekipom iz Križa. Na radionici nas je bilo 51. Desetak sudionika stiglo je ih Amerike,  a mi ostali bili smo iz raznih dijelova Hrvatske.  Šarolika ekipa stvaratelja i ljubitelja filma i s ostalih radionica ( organizirane su bile su još i radionice animiranog, igranog i dokumentarnog filma) , uvijek je bila spremna za druženje i akciju. Nekima je akciju podrazumijevalo i crtanje, pa sam se kući vratio sa svojim portretom naslikanim vodenim bojama.

Svoj ću portret čuvati kao dragu uspomenu na ovogodišnju radionicu u Kraljevici i osobu koja je moj portret nacrtala. /Marko Puškar, 8.b; foto: Facebook HFS-a i M. P./

 

 Markov portret

 

Mentor Boris Poljak sa snimateljima

Mentor Boris Poljak i “radioničar”

Radionica animiranog filma

Montaža

Dodjela diploma

Voditelji na okupu

S diplomama