Skip to Content

Znanost, a ne čarolije

 Dan otvorenih vrata PMF-a

ZNANOST, A NE ČAROLIJE

S učiteljicom Anom Pengov  posjetili smo Prirodoslovno-matematički fakultet

Od intenzivnih mirisa različitih kemijskih tvari nekima od nas poslije baš nije bilo dobro, ali bilo je vrlo zanimljivo gledati pokuse koji djeluju poput čarolije. Ipak vatra koja gori u vodi ili grumenčići koji se u vodi pretvaraju različite oblike nisu bile čarolije već znanost. To su bili pokusi  koje omogućava poznavanje kemije, a izvodili su ih studenti kemijskog fakulteta. Mi smo te i mnoge druge interesantne pokuse vidjeli prilikom manifestacije  Dan i noć na PMF-u (Prirodoslovno matematičkom fakultetu).

Ta je manifestacija održana u Zagrebu 13.  travnja u cilju popularizacije znanosti i privukla je veliki broj posjetitelja. Iz naše škole bilo nas je 15 u pratnji naše učiteljice Ane Pengov, a putovali smo zajedno s učenicima iz OŠ Ljudevita Modeca iz Križevaca.

Posjet fakultetu kemije  najviše nas se dojmio, ali bilo je puno toga zanimljivog i na matematičkom fakultetu. Tamo se moglo posjetiti radionice izrade origamija, modeliranja, kriptografije, radionicu nazvanu hocus pocus matamtikus ili sudjelovati u lovu na blago. Svi smo imali prilike okušati se u rješavanju raznih zadataka. Za točne odgovore bili smo i nagrađeni pa smo se kući vratili s epruveticama, naljepnicama i zbirkama matematičkih zadataka, ovisno o tome tko je koji zadatak rješavao. 

Puno učenika kružilo je po ogromnim zgradama PMF-a i  promatralo neka  od brojnih događanja. Srećom da je sve bilo dobro označeno putokazima inače se ne bismo snašli.  Upravo to traženje i snalaženje po velikim zgradama fakulteta jedan je od razloga zašto bismo i iduće godine željeli ponovno posjetiti Prirodoslovno matematički fakultet. / Elena Bošnjak, Helena Kemenović, Iva Šantić, 6.c ; foto: Ana Pengov/