Skip to Content

Svi bi ponovo na razmjenu

Erasmus+ projekt

SVI BI PONOVO NA RAZMJENU

Prizor s radionice o građanskom aktivzmu u Gradskoj knjižnici u Križevcima

Sebastian Orak: Bio je ovo jedan od najboljih tjedana u mom životu

Kad iziđeš iz svoje sredine i uobičajenih životnih okolnosti i prisiljen si snalaziti se na drugačiji način nego u školi,  to je vrlo dragocjeno iskustvo. Mi smo na razmjeni u sklopu Erasmus+ projekta “Mali korak za film, veliki za europsko građanstvo” (održanoj od 19. do 23 ožujka) učili o medijskoj pismenosti i građanskom aktivizmu, ali smo i iskušavali svoje mogućnosti u engleskom jeziku, u toleranciji i sklapanju prijateljstva.

Svih nas šestero ovo bi iskustvo ponovili i opet išli na razmjenu, a to su rekli i svi učenici iz naših partnerskih škola iz Italije, Poljske i Španjolske. Koje smo sve aktivnosti imali tijekom razmjene i što je sve i gdje pisano u medijima o našoj Erasmus+ razmjeni učenika pročitajte na poveznicama ispod teksta, a u nastavku izdvajamo ponešto od dojmova naših predstavnika na ovoj razmjeni. Veliki broj fotografija o svakom  danu razmjene potražite u Kizoa filmićima rubrici RIV u tekstu Erasmus+ razmjena – fotografije pričaju .

Naši učenici pjevaju pjesmu “Kad bi svi” na završnoj priredbi u Gregurovcu

Sebastian Orak

Sebastian Orak – Sudjelovanje na učeničkoj razmjeni Erasmus+ projekta “Mali korak za film, veliki za europsko građanstvo” bio je jedan od najboljih tjedana u mom životu. U tih 5 dana provedenih s učenicima iz Italije, Poljske i Španjolske naučio sam puno novih stvari. Bila mi je čast sudjelovati u ovoj razmjeni i pamtit ću je za cijeli život. Upoznavali smo se i družili na brojnim aktivnostima, a posebno su za razvoj prijateljstva bile važne naše večeri provedene uz igranje biljara. Uz igranje biljara izmjenjivali smo svoja iskustva u životu i tako upoznavali jedni druge.

Lucija Biljan

Lucija Biljan – Ovu ću razmjenu pamtiti ponajprije po prijateljstvima. Vrlo brzo smo se opustili i počeli komunicirati. Ja sam najviše vremena provodila s učenicima iz Poljske. Svidio mi se njihov način komuniciranja. Bili su vrlo ljubazni i uvijek spremni za zabavu i druženje. Neki su se teže snalazili u engleskom jeziku, ali pomagali smo si međusobno i razumjeli jedni druge. Naučila sam i neke riječi iz njihovog jezika. Npr. Hvala! (Dziękuję), da i ne ( tak, nie), prijateljstvo (przyjaźń), oprosti (przepraszam)…
Pamtit ću ove dane i po završnoj priredbi na kojoj sam bila voditeljica. Bilo je malo treme na početku, ali poslije sam se opustila. Priredba je bila zanimljiva, a meni najdraži dio bio je nastup grupe “Kids from the sky” te ples nakon priredbe.

Karla Ferenčak

Karla Ferenčak – Na druženju s Afrikancima bilo je nevjerojatno. Svi smo plesali, pjevali, i pokušali svirati afričke jemba bubnjeve. Učiteljica Sara iz Španjolske, čak je i skinula cipele da bi mogla opuštenije plesati. Išlo joj je izvrsno, ali i svi mi smo bili dobri. Bila je to večer za pamćenje, a svojim izvrsnim sviranjem i plesom omogućili su nam je Abyi Seyid , Komi Kayoute Bald i predsjednik Udruge Afrikanaca u Hrvatskoj Prince Wale Soniyiki. Na radionici o građanskom aktivizmu bila sam glasnogovornik. Bilo je to novo iskustvo za mene, pogotovo što sam morala predstaviti problem iz škole i lokalne zajednice koje je moja grupa izdvojila kao nama važne probleme. Na razmjeni sam stekla i medijsko iskustvo davanja izjava za radio. Što smo rekle kolegica Lucija i ja, moći ćete čuti u emisiji “Stigla je pošta” Prvog programa radio Zagreba.

Emanuela Koretić

Emanuela Koretić – U Školi animiranog filma Čakovec, crtali smo svoju viziju nastavka filma “Ništ’ me ne zanima”. Jako mi se svidjelo kad su naši crteži oživjeli nakon animacije. Od večernjih aktivnosti meni najdojmljiviji bili su trenuci u Escape roomu. Nikad neću zaboraviti trenutak kad sam otvorila lijes grofa Drakule. Zajedničkim snagama pokušali smo pronaći rješenje za izlaz iz sobe. Ipak nijednoj od naših grupa nije uspjelo doći do rješenja u zadanom vremenu, no bilo je ludo zabavno.

Patrik Benčak

Patrik Benčak  -Volim astronomiju pa mi je jedan od zanimljivijih i poučnijih bio posjet zvjezdarnici u Zagrebu. Nažalost nebo je bilo oblačno i zato nismo mogli promatrati zvijezde iz ogromnog teleskopa kojeg nam je pokazao naš voditelj, ali on nam je ispričao puno zanimljivosti o svemiru.

Od radionica na kojima smo sudjelovali istaknuo bih radionicu video streaminga koju je vodio Teo Vukšan. On nam je detaljno ispričao kako napraviti prijenos u živo, a mi sad to moramo pokušati uvježbati do razmjene u Italiji.
Puno je toga po čemu ću pamtiti ovu razmjenu, a jedna od njih bit će i moje DJ iskustvo. Naime, na završnoj priredbi bio sam zadužen za glazbu i dobru atmosferu. Tulum je bio nezaboravan, svi su plesali preko dva sata i bilo je stvarno super. Kad je došlo vrijeme rastanka pustio sam pjesmu “See you again”. Bilo je puno suza uz tu pjesmu jer bilo nam je teško rastati se od naših novih prijatelja.

Marko Puškar

Marko Puškar – Moj posao na razmjeni bio je zabilježiti sva događanja kamerom. Ponekad to nije bilo jednostavno. Najzahtjevnije je bilo na radionici bubnjanja kad su se svi rasplesali, a prostor je bio relativno mali. Da bih snimio dobre kadrove trebalo se penjati i po stolovima. Uspio sam malo probati i svirati bubnjeve i bilo je jako zabavno. Tijekom svih dana sve smo radili uz smijeh i zabavu. Šteta je samo što razmjena nije potrajala malo duže
/Pripremila Karla Ferenčak/

O učeničkoj razmjeni u sklopu našeg Erasmus+ projekta pročitajte i tekstove, video i radijske priloge koji se nalaze na slijedećim poveznicama:

http://www.medijskapismenost.hr/ucenici-iz-hrvatske-italije-poljske-spanjolske-zajedno-uce-medijima-gradanstvu/       medijskapismenost.hr

http://prigorski.hr/fotovideo-mali-korak-film-veliki-europsko-gradanstvo-zavrsna-priredba-erasmus-projekta-odrzana-gregurovcu/     prigorski.hr  (24. 3. 2018.)

http://prigorski.hr/osnovna-skola-sveti-petar-orehovec-povezala-europu/  prigorski.hr  (23. 3. 2018.)

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1330&v=8nWRhZPHcuA  video prilog – TV Obločec (od 20. 56 min)

https://soundcloud.com/stojanka-lesi-ki/emisija-zvon-300318  zvučni prilog  – “Zvon” emisija Radio Koprivnice

https://kckzz.hr/osnovna-skola-sveti-petar-orehovec-u-sklopu-erasmus-projekta-ugostila-ucenike-i-ucitelje-iz-italije-poljske-i-spanjolske/  web  Koprivničko-križevačke županije

http://glashrvatske.hrt.hr/hr/aktualno/hrvatska/mali-korak-za-film-veliki-za-europsko-graanstvo/    Glas Hrvatske

https://soundcloud.com/stojanka-lesi-ki/radio-krizevci-ks-1    zvučni prilog – Radio Križevci

http://www.skole.hr/aktualno/vijesti-iz-skola?news_id=15801  Portal skole.hr

https://www.tz-krizevci.hr/novosti/item/631-izlo%C5%BEba-prosvjedi-hrvatska-italija-poljska-%C5%A1panjolska-23-o%C5%BEujka-2018.html?tmpl=component&print=1Advertisements – web Križevačke turističke zajednice