Skip to Content

Lea, Amadea, Adrian i Antonela vratili izgubljeni novčanik

Naš Ponos Hrvatske

LEA, AMEDEA, ADRIAN I ANTONELA VRATILI IZBUGLJENI NOVČANIK

Ponos Hrvatske naziv je  nagrade koju je 2005. utemeljio dnevni list 24sata kako bi nagradili pojedince koji su učinili neko dobro djelo. Od tada su nagradu dobili brojni pojedinci za  djela poput spašavanja osoba u smrtnoj opasnosti ili različite druge oblike pomaganja nepoznatim ljudima u nevolji. Dobivali su ih i za djela u kojima su iskazali svoje poštenje. U siječnju je nagrada dodijeljena po 13 put, a nagradu su  dobili i karlovački srednjoškolci Vladimir Žganjer i Bruno Lukić, koji su snimajući film pronašli oko 5 tisuća eura. Pozvali su policiju i oni su pronašli vlasnika  novca. Bio je to novac od kredita kojeg je vlasnik nedavno podigao u banci.

U prilogu HRT magazina (dostupan je na poveznici ispod teksta) dečki su rekli da su im se neki vršnjaci rugali zbog njihovog postupka i čudili se što  taj novac nisu iskoristili za sebe.

-Rijetki su takvi pohvalni slučajevi da netko nađe novac i vrati ga – kazala je predstavnica policije u već spomenutom prilogu HRT-a.

Ipak ima ih, a danas se sličan primjer desio i u našoj školi.  Svojim poštenjem iskazala skupina trećaša. Oni su  Lea Hrandek, Amadea Bošnjak, Adrian Orak i Antonela Koretić. Oni su naš ponos jer su postupili ispravno poput karlovačkih srednjoškolaca. Naši trećaši doduše nisu pronašli nekoliko tisuća eura, već novčanik s 14,75 kuna.  Dovoljno za žvake ili bombone. Ipak oni nisu novac potrošili u trgovini, već su ga odnijeli našoj tajnici Snježani Švagelj koja je novčanik vratila vlasnici, učenici četvrtog razreda. /Iva Šantić, 6. c; foto: S. L./