Skip to Content

Student Akademije dramskih umjetnosti učio nas montirati

Radionica montaže

STUDENT AKADEMIJE DRAMSKIH UMJETNOSTI UČIO NAS MONTIRATI

Radionica s Marinkom Marinkićem

Voditelj radionice Marinko Marinkić objasnio nam je osnovne principe montiranja filmova

Naša školska knjižnica u subotu (20. 1.) nalikovala je na informatičku učionicu, samo što su umjesto stolnih računala na klupama bila prijenosna računala. No, u knjižnici nije bilo sat informatike već radionica filmske montaže.

Na radionici su sudjelovali učiteljica Mirjana Mekovec i učenici Erasmus+ tima našeg projekta “Small step for film, a big one for European citizenship”, a voditelj radionice bio je Marinko Marinkić, student Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba, koji nas je učio osnovna pravila montiranja filmova.

U programu Movie Maker montirali smo kadrove iz studentskog dokumentarnog filma  o životu djeda Šime. Na naša smo računala najprije presnimili nekoliko kadrove zatim smo morali napraviti svoju priču. Imali smo dvadesetak minuta vremena za pregledavanje i popisivanje kadrova koje bismo željeli koristiti u svojoj priči. Potom smo od izdvojenih kadrova stvarali svoju priču. Naš je voditelj zatim pogledao svaku od naših priča i objasnio nam gdje smo griješili. Nakon toga smo mijenjali raspored kadrova, kratili ih ili u priču umetali druge kadrove koji su bolje odgovarali ideji naše priče.

Učiteljica Mirjana Mekovec i Martina Ivšak

Uz pomoć uputa našeg voditelja Marinkića naše su priče postale pravi mali filmovi s naslovom filma i odjavnom špicom. Za većinu nas koji prije nismo sudjelovali u radu filmske grupe ovo je bilo novo i zanimljivo iskustvo zahvaljujući kojem smo shvatili da dokumentarni film nastaje u procesu montaže.

Ova radionica bila je dio pripreme za snimanje filmova o nama. Naime, svi članovi Erasmus+ tima koji će ići na učeničke razmjene imaju zadatak mobitelom snimiti kratki video o sebi. Zato smo pod praznicima na filmskoj grupi učili o scenariju. Svoje scenarije ovih dana razrađujemo, a uskoro bi trebali početi i snimate naše filmove.

U Klinčeku uskoro pročitatje koji su učenici odabrani za prvu razmjenu. /Mihaela Pacur, 7.a; foto: S.L./