Home Stil Chocker - novi modni detalj u našoj školi

Chocker – novi modni detalj u našoj školi

Trendovi

Ne obaziremo se na primjedbe dječaka koji nas zezaju da su to ogrlice za pse

 
Dječaci iz naše škole nas zezaju da su to ogrlice za pse, no mi se ne obaziremo na njihove primjedbe i nosimo kratke ogrlice, popularno zvane chocker. Prva je tu trendi ogrlicu u našoj školi imala naša kolegica Natalija Sever.

Ona nam je rekla  kako je prvi put chocker vidjela kod svoje sestrične i na Instagramu. Svidio joj se  pa ga je odlučila isprobati i kupiti. Nakon Natalije koja je probila led, u školi  sve više djevojčica ima chockere.  Primjetili smo da su najpopularniji u 6.a  i 6.c razredu. U 6.a chockere u školu često nose tri, a u 6. c četiri učenice. Jedna od ljubiteljica chockera je i učenica Helena Kemenović. Ona  nam je rekla da je su joj se chokeri svidjeli kad ih je vidjela na kolegicama pa  je i ona odlučila kupiti jedan.

Chockeri kakve najčešće imaju naše kolegice načinjeni su od plastike i uglavnom su u crnoj boji. Izdaleka izgledaju poput tetovaže i važno je reći da takvi chockeri nisu neudobni tj. ne tiskaju nas.

Valja napomenuti da trend nošenja chockera nije novotarija već su oni prema pisanju portala ezadar.rtl.hr bili popularni u različitim povijesnim razdobljima.

Navedeni portal  prenose riječi stručnjaka  muzeja umjetnosti iz Boston. On je kazao da  chokeri postoje već više od tisuću godina i da su ih nosili su Sumerani i Egipćani. Tada je taj modni detalj bio je  načinjen od zlata i dragog kamenja, a smatrao se zaštitničkim nakitom s posebnim moćima. Chockeri su se ponovno pojavili  za vrijeme renesanse, u kraljevskim obiteljima, a posebno su bili popularni krajem 19. stoljeća. U tom periodu žene u Njemačkoj i Austriji navodno su ih nosile i iz praktičnih razloga. U  alpskim područjima tada je vladala  bolest zvana guša, a žene su takvim ogrlicama prekrivale kvržice na vratovima prouzročene gušom.

Chocker ogrlice  pojavljivale su se u 20-im, 30-im, 40-im,  70-im i 90-im godinama prošlog stoljeća. U devedesetim godinama nisu bile tako kvalitetne kao prije. Uglavnom su bile načinje od plastike i nalik tetovaži.

Cijene chocker ogrlica kakve mi nosimo koštaju  između dvadeseta i tridesetak kuna. Doznali smo da su ih neke učenice kupile i na Pagu kad su tamo bile na ljetovanju. /Paola Tukša, 6. a; foto: S.L./

Must Read

Bio sam žrtva nasilnog srednjoškolca, ali samo u filmu

Robert Šok piše o dojmovima s bjelovarskog  Malog DOKUartu Mislim da smo snimili dobar film...

U ponedjeljak svečanost u povodu početka izgradnje vrtića

Gradi se vrtić za 60 djece Nakon što je proljetos započela gradnja dječjeg vrtića u Fodrovcu, ovih  dana...

Nasilje je česta tema malih filmaša

Na 57. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prikazano 89 filmova Da bi snimali dobre filmove važno je gledati...

Pjevali smo i plesali na kalničkom Danu škole

OŠ Kalnik jučer je obilježavala Dan škole, a naš zbor i plesna skupina nastupili su kao gosti na njihovoj priredbi. Tom smo prilikom, osim...

Najveća i najljepša močvara

Stručnjaci predviđaju da bi najveća močvara na svijetu mogla nestati za 50 godina Više od 40 posto ukupnog broja...