Skip to Content

Naši prvašići pomagat će djeci Afrike

Inicijativa učiteljice Nataše Tumpak Brčić

NAŠI PRVAŠIĆI POMAGAT ĆE DJECI AFRIKE

Učiteljica Nataša Tumpak Brčić i njeni prvašići

U programu “Škole za Afriku” prošle školske godine sudjelovale su 244 hrvatske škole i 96 vrtića

Zahvaljujući inicijativi učiteljice Nataše Tumpak Brčić, naša se škola od ovog polugodišta uključuje u program “Škole za Afriku”. To je program koji je UNICEF-a (međunarodna organizacija koja se brine za djecu),  započeo 2004. godine s ciljem da pomogne u obrazovanju djece siromašnih afričkih zemalja.

Dok je nama pohađanje škole uobičajena stvar, u ovom 21. stoljeću u Africi više od 38 milijuna djece ne pohađa školu. Siromaštvo i nedostatak škola najvažniji su razlozi zašto ta djece ne idu u školu. UNICEF zato potiče aktivnosti kojima bi se djeci omogućilo školovanje. Hrvatska u programu “Škole za Afriku” sudjeluje od 2008., a naša  škola prvi puta je sudjelovala 2009. Tada su učenici prikupili ukupno 8.687 kuna. Novac su prikupili skupljanjem starog papira i boca, dobrovoljnih priloga učenika te prodajom kolača na Obrtničkom sajmu u Križevcima. Učiteljica Tumpak Brčić kazala nam je da je potaknula uključivanje u ovaj UNICEF-ov program jer želi svoje učenike odgajati u duhu solidarnosti.  Program sa svojim učenicima namjerava provoditi sve četiri godine.

Program “Škole za Afriku” provodi se u brojnim školama i vrtićima u Hrvatskoj. Prošle je školske godine sudjelovalo je 244 škole i 96 vrtića, a prikupljeno je ukupno 580.000 kuna. Tim se novcem doprinijelo kvalitetnijem školovanju djece u siromašnoj afričkoj državi Burkina Faso gdje svako treće dijete ne pohađa školu.

U Klinčeku ćemo uskoro pisati na koji način naši prvašići namjeravaju prikupljati novac za djecu Afrike, a u nastavku pročitajte što se može afričkoj djeci kupiti za određeni iznos novca. Pogledajte i UNICEF-ove kratke filmove o obrazovanju afričke djece i programu “Škole za Afriku”. te kratku Prezi prezentaciju na čijem kraju je i nekoliko fotografija sa štanda naše škole na Obrtničkom sajmu  2009. /Iva Šantić, 6.c; fotografije preuzete s interenta/

 

Što se prikupljenim sredstvima može osigurati?

95 kn knjige i bilježnice za 2 učenika za 1 školsku godinu
190 kn klupa i stolice za dva učenika
350 kn dodatna edukacija učitelja/odgojitelja za kvalitetniji odgojno-obrazovni rad
500 kn školovanje 2 djece u 1 godini (knjige, bilježnice, materijali, školske uniforme i trošak poučavanja)
700 kn “škola u kutiji” – metalna kutija s materijalima za aktivnosti učenja i poučavanja u školi (bilježnice, olovke, ploča i dr.); školski komplet sadržava dovoljno pribora za 1 učitelja i 80 učenika
16 800 kn opremanje ustanove za predškolski odgoj i edukaciju
25 000 kn izgradnja centra za alternativno osnovno obrazovanje za djecu koja su napustila redovito obrazovanje

https://prezi.com/illwozlg0uge/program-skole-za-afriku-osnovno/

https://www.youtube.com/watch?v=Oe1D_ortHhY


https://www.youtube.com/watch?v=mtcHMssLIXk