Skip to Content

Snimali smo film “Park 2018.”

Filmske radionice u Kinu Tuškanac

SNIMALI SMO FILM “PARK 2018.” 

 

Iva Šantić i Patrik Benčak

Pod praznicima smo Zagrebu učili o filmu zajedno s oko 200 učenika i učitelja

Sve raširenija pojava selfi  fotografiranja tema je kratkog dokumentarnog filma “Park 2018”. U snimanju tog filma sedmaš Patrik Benčak i ja sudjelovali smo od 8. do 12. siječnja jer smo pohađali radionicu dokumentarnog filma u zagrebačkom Kinu Tuškanac. Ovu i  radionicu animiranog filma te filmsku nastavu za srednjoškolce  organizirao je Hrvatski filmski savez pa je posljednji tjedan zimskih praznika u Kinu Tuškanac boravilo više od 200 učenika i učitelja ljubitelja filma.

Na našoj radionici animiranog filma bilo nas je 10, a radionicu je vodio Marinko Marinkić, student snimanja Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu i član čuvenog filmskog kluba Studio kreativnih ideja Gunja. Naš voditelj bio je vrlo simpatičan i svima nam se svidio.  Film smo snimali u Art parku  koji  se  nalazi na Strossmayerovom šetalištu 99, vrlo blizu Kina Tuškanac. Bilo je zanimljivo promatrati i snimati ljude koje se tamo dolaze slikati. U filmu smo zabilježili nekoliko  interesantnih načina selfi snimanja- u Zanimljivo je bilo promatrati i reakcije ljudi kad su primijetili da ih snimamo.  Da bi snimili interesantne momente morali smo dugo “vrebati”,  pažljivo promatrati i snimati. Snimali smo s fotoaparatom, u posljednje vrijeme sve popularnijim sredstvom za snimanje videa.

U našem filmu nema govora, samo slika, zvukovi atmosfere i glazba. To je drugačiji film od onih kakve snima naša filmska grupa te smo putujući vlakom s našom voditeljicom filmske razgovarali kako bi možda i mi mogli pokušati snimiti film bez govora.

Bilo mi je lijepo na radionici, a od cijelog filmskog procesa najviše mi se sviđa montaža jer tada nastaje film.  Svidjele su mi se i kratke šetnje Zagrebom prije i poslije radionice. Upoznali smo neke ulice u središtu Zagreba, ponajviše Ilicu i  sigurna sam da bih sad i sama znala doći od željezničkog kolodvora do Kina Tuškanac. Zagreb je lijep i u njemu ima puno mjesta o kojima se može snimiti film. /Iva Šantić 6.c; foto: HFSS. L./

Naš voditelj Marinko Marinkić