Skip to Content

Poznati vloger Logan pretjerao snimajući samoubojicu

Senzacionalizam 

POZNATI VLOGER LOGAN PRETJERAO SNIMAJUĆI SAMOUBOJICU 

 

Birajmo što gledamo –  mi YouTube generacija trebamo donijeti pravu odluku i  ne gledati vlogove čiji sadržaji nekog vrijeđaju i izruguju se drugačijim ljudima i običajima

Video Paula Logana pod nazivom „Pronašli smo mrtvo tijelo u japanskoj šumi samoubojstva“ objavljen posljednjeg dana 2017., izazvao je osudu i zgražanje YouTube zajednice. Smatram s pravom jer Logan, čije radove na videu prate milijuni mladih, doista je pretjerao.

Bila sam jedna od onih koji su video pogledali prije nego što ga je Logan, suočen s brojnim kritikama,  obrisao s YouTubea.  YouTube mi je preporučio da pogledam taj video i ja sam kliknula.

U tom meni, vjerojatno i vama preporučenom videu, poznati vloger Logan u Japanu posjećuje šumu poznatu po samoubojstvima. Nakon nekoliko minuta nailazi  na obješeno mrtvo tijelo i bezobzirno ga prikazuje u videu i šali se na račun tog tijela i samoubojstva.

Video me šokirao, pa sam poslije  pratila i napise o tom videu i doznala da je Logan obrisao video nakon što je dobio  brojne negativne reakcije. Nakon skidanja videa Logan se i ispričao. Tek za par dana  uslijedila je i reakcija YouTuba.

Nažalost, YouTube ga nije posve blokirao, već više, kako to piše netokracija.com, neće biti  “dio Google Preferred oglašivačkog programa koji brendovima omogućuje oglašavanje na najvećim YouTube kanalima.”  Neće moći surađivati i na YouTube Redu, pretplatničkom programu koji omogućuje ekskluzivne sadržaje bez reklama. Pod upitnikom su navodno i njegove uloga u dva filma. Ipak YouTube ga nije posve blokirao, već će mu samo zarada po kliku biti nešto manja. YouTube ga se nije posve odrekao, pretpostavljam zato jer na njemu i dalje žele zarađivati. Već spomenuta netokracija.com piše da mu je broj pratitelja čak i porastao za oko 100.000 tisuća.

Pročitala sam i njegovu ispriku u kojoj između ostalog piše i da  video nije napravio da bi  postigao što veći broj klikova.  Piše i da je prvi puta svoju moć pogrešno zloupotrijebio.

Loganovi vlogovi  na YouTubeu imaju oko  300 milijuna pregleda mjesečno, a na Instagramu ima 16 milijuna pratitelja. Dakle, njegovi vlogovi  imaju  veliku medijsku moć. Mogu utjecati  na ponašanje i stavove onih koje ga prate. Kad već YouTube ne vodi dovoljno računa i propušta sadržaje koji mogu negativno utjecati na gledatelje, mi sami možemo nešto učiniti. Takve neprimjerene sadržaje možemo prijaviti administratorima.

Već sam spomenula da sam pročitala Loganovu ispriku.  Ja mu ne opraštam. Bilo je jako ružno što se šalio na račun samoubojstva. Samoubojstvo nije stvar o kojoj se na takav način treba govoriti. Trebao je donijeti pravu odluku i ne snimati obješeno tijelo, a mi YouTube generacija trebamo također donijeti pravu odluku i  ne gledati vlogove čiji sadržaji nekog vrijeđaju. Također i sve druge sadržaje na interentu koji izruguju i vrijeđaju drugačije ljude ili običaje i na tome zarađuju, drugim riječima trebamo birati što gledamo.  /Iva Šantić, 6.c; fotografije preuzete s interneta/