HomePovećaloSve bi škole trebale imati Vijeća učenika

Sve bi škole trebale imati Vijeća učenika

Glas učenika

Naša bivša učenica predsjednica je Vijeća učenika SŠ “Ivan Seljanec”

Ana-Marija Ferečnak, naša bivša učenica te vrlo aktivna novinarka i filmašica ove je godine maturantica komercijalnog usmjerenja u Srednjoj školi “Ivan Seljanec” u Križevcima. U toj je školi i predsjednica Vijeća učenika. S njom smo razgovarali o ulozi Vijeća učenika i kako ono funkcionira u njenoj školi.

Što su to Vijeća učenika?
To su tijela koja čine predstavnici razrednih odjela, a omogućuju učenicima da se čuje i njihov glas vezano uz prava i obaveze učenika.

Kakva je uloga Vijeća učenika u SŠ “Ivan Seljanec”?

Naše vijeće najviše se bavi organizacijom kulturno zabavnog života u školi te promicanjem svijesti o nekim problemima među mladima i općenito u društvu. Npr. ove smo se godine puno angažirali oko Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Organizirali smo natječaj za izradu najboljeg plakata na temu ovisnosti. O ovisnostima smo progovorili i na drugačiji način. Napravili smo skeč na temu ovisnosti. Ja sam glumila nastavnicu koja govori o ovisnostima, a naši su profesori bili nezainteresirani učenici. Aktivnosti vezanu uz ovisnosti nastavljamo i dalje te upravo ovih dana dogovaramo dolazak repera Stoke u našu školu. On bi nam trebao pričati o svojim problemima iz razdoblja kad je bio ovisnik. Trenutno se angažiramo oko božićne priredbe te natječaja za izbor najbolje božićne čestitke. Odmah početkom drugog polugodišta počet ćemo s pripremom talent šoua “Budi svoja zvijezda”. To je već tradicionalna aktivnost u kojoj sudjeluju i učenici i profesori.

Ima li Vijeće učenika u vašoj školi mogućnost sudjelovanja u rješavanju eventualnih problema u organizaciji rada u školi?

Na sjednicama Vijeća učenika redovito razgovaramo i o problemima u organizaciji nastave i slično, a iznosimo i svoje prijedloge.

Ana-Marija Ferenčak za snimanja filma “Potkalnički konjari”


Što se dešava nakon toga?

Kao predsjednica Vijeća učenika ja imam zadatak da ravnateljicu škole obavijestim o iznijetim problemima i prijedlozima učenika. Od ravnateljice poslije dobivamo povratne informacije što je učinjeno u pogledu nekih od naših prijedloga. Moram napomenuti da u našoj školi imamo potporu profesora i kad to omogućuju financijska sredstava i druge okolnosti naši se prijedlozi prihvaćaju.

Jeli vaše Vijeće imalo nekih aktivnosti ili inicijativa i izvan vaše škole?
Osobno sam se imala priliku angažirati oko drugačijeg načina organizacije Norijade. Prilikom susreta s gradonačelnikom Mariom Rajnom na Radio Križevcima i njegove primjedbe oko vandalizma po gradskim parkovima, predložila sam da organiziramo drugačiju Norijadu. Nedavno su predstavnici svih škola bili kod gradonačelnika i tamo smo dogovorili da Norijada bude tri dana pod šatorom na prostoru bivše vojarne. Dva dana imat ćemo DJ, a treći dan band po našem izboru. Koji će to biti band trebali bismo izglasati na narednom sastanku.

Zašto bi po tvom mišljenju u svim školama trebala funkcionirati Vijeća učenika?

Kroz Vijeća učenika učenici imaju mogućnost izraziti svoje mišljenje i želje. Sudjelujući u radu Vijeća učimo kako iznijeti probleme i kako sudjelovati u njihovom rješavanju. Tako se uči odgovornosti, ali i priprema za ulogu aktivnog građanina. /Karla Ferenčak,7.a; foto:S.L./

Previous articleZvonar i nogometaš
Next articleJednako si bitna

Must Read