HomePredstavljamoČuvari tradicije pripremaju božićne čestitke na platnu

Čuvari tradicije pripremaju božićne čestitke na platnu

Zadrugari

Mali zadrugari izlagat  će svoje radove na Božićnom sajmu u Križevcima i pred ckrvom u Svetom Petru Orehovcu

Na Božićnom sajmu u Križevcima u petak 15. 12. predstavit će se i  “Čuvari tradicije”,  nova sekcija  naše Učeničke zadruge Ključ. Za sajam su pripremili mnoštvo čestitki sa izvezenim blagdanskim motivima  i  ukrase za bor od krep papira.

Radovi su im krasni u što smo se uvjerili i sami kad smo ih (5. 12.) posjetili  u PŠ  Bočkovec gdje sekcija djeluje. Zadružne sastanke održavaju utorkom četvrti i peti sat i tad rade svi skupa. U školi ih je 10 i svi su  članovi Zadruge.

Kad smo došli solovi su bili puni  konca, igala, krpica i šarenih krep papira. Nekoliko djevojčica  marljivo je vezlo u društvu učiteljice Ljiljane Picig, dok je druga skupina okupljena oko učiteljice Natalije Kos izrađivala nakit od krep papira.

Matea Hrupek i Ivona Fintić

Prvašica Ivona Fintić vezla je motiv anđela, a njene kolegice motive kuglica, snješka, borića ….

Mala vezilja Elana Hubina, kazala nam je  da vezu i kod  kuće jer im je to zabavno. Da bi napravili što više radova za sajam pomažu im i majke i bake. Vezenje se zabavnim se učinilo i meni pa sam   pokušala vesti. No, tek što mi je krenulo morala sam prekinuti jer sam se trebala vratiti u školu.  Bilo bi dobro da vezenje imamo priliku učiti  i u matičnoj školi. To je baš zanimljivo raditi.

Na radionici su bake pokazivale kako izraditi cvijeće od krep papira

Svidjelo mi se i kako učenici PŠ Bočkovec izrađuju  nakit od krep papira. Tom umijeću naučile su ih učiteljice i bake  Štefica Bičak Dragica Hubina.  Njih dvije izradu cvijeća pokazivale su nedavno na radionici na kojoj su im se pridružili i roditelji. 

Sekcija “Čuvari tradicije” nastoji očuvati i stare igre. Dok smo bili tamo prvašić Ivan Hubina i četvrtaš Kristijan Kelemin igrali su igru mlina, ali s kukuruzom i bijelim grahom. Od voditeljice sekcije učiteljice Picig doznali smo da njihova sekcija ima za cilj osim starih igara, izrade nakita i vezenja, sačuvati i tradicijski govor. – Zato izrađujemo rječnik zavičajnog govora, a zavičajni govor nastojimo njegovati i kroz igrokaze koje priređujemo za naše priredbe – kazala nam je učiteljica Picig. Dometnula je i da je  važno sačuvati ono što smo baštinili od svojih predaka kako ne bismo izgubili svoj identitet.

Mali zadrugari pohvalili su nam se da će njihove proizvode mještani moći razgledati i kupiti na njihovom štandu prije i poslije mise u nedjelju 17. 12. /Iva Šantić, 6.c; foto: I.Š. i S.L./

Cvijeće od krep papira

Novinarka Iva Šantić razgovara s učiteljicom Ljiljanom Picig

Ivan Hubina i Kristijan Kelemin igraju mlin

Antonio Fintić i Petra Šok – pripremaju rječnik

Roditelji na radionici

Previous articleKrampus nije došao
Next articleZvonar i nogometaš

Must Read