Skip to Content

Bivša učenica o otvorenju škole prije 53 godine

Razgovarali smo s Anicom Huzjak

BIVŠA UČENICA O OTVORENJU ŠKOLE PRIJE 53 GODINE 

Anica Huzjak na otvorenju škole u narodnoj nošnji


Otvorenje bilo na Titov rođendan 25. 5. 1964.

Početkom listopada pripremali smo se za svečanost otvorenja novosagrađenog dijela škole. S bakom sam pričala kako ću na otvorenju svirati sa školskim orkestrom himnu, a ona me upitala znam li tko je svirao himnu na prvom otvorenju naše škole. Baš ona – moja baka Anica Huzjak je prije 53 godine bila učenica ove naše škole i sudjelovala u svečanosti otvorenja škole. Pronašle smo i fotografije sa svečanosti otvorenja škole, a baka mi je ispričala svoja sjećanja na taj događaj.

Sjećaš li se kad je točno bilo otvorenje škole?
U novu školu smo krenuli početkom drugog polugodišta, a proslava otvorenja bila je 25.5.1964., tada se slavio Titov rođendan. Ja sam tada išla u 5. razred.

Kakvo si imala zaduženje na toj svečanosti?
Odjevena u narodnu nošnju držala sam škare  kojima je predsjednik općine prerezao vrpcu. Nakon toga smo, kolega Tomica Kunić i ja, svirali na harmonici, a zbor je pjevao državnu himnu. Tada nismo imali orkestar kao vi sada i učitelja koji bi nas učio svirati, nego sam ja samouka učila još i mlađeg kolegu svirati na harmonici. Zanimljivo je da je Tomica kasnije postao profesor klavira pa smo se šalili da sam ga učila svirati ja koja ni note nisam znala.

Tko je u vrijeme otvorenja bio ravnatelj škole i tko je sve prisustvovao svečanosti otvorenja škole?
Ravnatelj škole tada je bio Emil Pavić, a moj razrednik je bio Đuro Trakoštanec, učitelj matematike. Svečanosti su prisustvovali tadašnji predsjednik općine Orehovec i predsjednik općine Križevci, te predstavnici susjednih osnovnih i područnih škola i još neki dužnosnici iz školstva. Škola je tada dobila ime Osnovna škola “Dr. Ivan Ribar” Orehovec.

Nekad sve djevojčice u školu nosile suknje

Gdje si prije otvorenja nove škole pohađala nastavu?
Sjećam se da su bila tri peta razreda; jedni su išli u vatrogasni dom, drugi u staru školu, a moj razred imao je nastavu u zagradi općine. Ti objekti nisu bili prilagođeni za školu, zimi nam je bilo hladno, a iz peći se dimilo.

Kako je izgledala nova škola kad ste u njoj počeli pohađati nastavu?
U novoj školi smo se preporodili, dobili smo nove klupe, ploče. Škola tada još nije imala fasadu, ali učionice su bile velike i lijepe s velikim prozorima… Imali smo volju ići u takvu lijepu školu. U novoj školi u svakoj su učionici bile peći. Redari su bili zaduženi za loženje, a drva za zimu su spremali svi učenici škole. U novoj školi uređen je i prostor za knjižnicu, gdje smo posuđivali knjige za lektiru.

Jesi li bila u posljednje vrijeme u školi i primjećuješ li neke razlike u odnosu na vrijeme kad si ju ti pohađala?
Već dugo godina nisam bila u školi, valjda od kada je tvoja mama završila osmi razred. Zgrada je postala ljepša otkako je stavljena fasada, ali meni je i prije bila draga. Lijepo je uređen i okoliš oko škole.
Tjelesni smo kao i vi radili na betonskom hodniku ili vani, a u ono vrijeme kada smo sve cure nosile suknje najveći problem za nas bio je obući hlače ili dres što je profesor iz tjelesnoga tražio. Dobivale smo čak i jedinice zbog toga što nismo imale dres. Trebalo je dugo vremena da naši roditelji prihvate njegove zahtjeve i dozvole nam obući kratke hlače.

Kojih učitelja se sjećaš?
Učiteljica iz domaćinstva bila je Danica Boščak, a njezina sestra Štefica predavala nam je glazbeni. Hrvatski nam je predavala Dragica Kržek. Ona mi je bila najdraža učiteljica. Učitelj Leo Kržek bio nam je iz tjelesnog. Biologiju nam je predavala Branka Babuš, a povijest i zemljopis Eleonora Kunić. Od stranih jezika imali smo samo ruski, a njega nam je predavao Stanisav Obrovac.

Imaš li neku poruku za sadašnje učenike škole?
Uvijek se s nostalgijom sjećam svoje škole, učitelja i školskih dana. Čuvajte školu da ostane lijepa i budućim generacijama i da se svi ponosite svojom školom i kada više nećete biti njezini đaci! /Paola Tukša, 6.a: foto: P. T. /

Ankica Huzjak i novinarka Paoula Tukša

Škola u vrijeme izgradnje