Skip to Content

Stipendije za dobre matematičare

Matematiku se isplati učiti

STIPENDIJE ZA DOBRE MATEMATIČARE 

Iznos od 1200 kuna stipendije bez zahtjeva i traženja različitih potvrda

Matematiku  treba učiti jer je matematika svuda oko nas. Ona nam je potrebna  u svakodnevnom životu, na poslu  i svakako za daljnje obrazovanje, pogotovo za fakultete iz tzv. STEM područja (STEM je engleska kratica za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku). No, novost je da se matematiku isplati učiti i zato što je to najjednostavniji put do stipendija.

Naime, izvrsni matematičari neće trebati pisati zahtjeve za stipendije već su im od ove jeseni stipendije prvi puta dostupne na osnovu rezultata  matematike na maturi. Svi oni koji su izvrsno napisali matematiku na maturi dobili su e-mail s obavijestima o mogućnosti korištenja stipendije.

Ove jeseni, kako to piše vecernji.hr izvrsnim matematičarima bit će osigurano 3000 stipendija u iznosu od 1200 kuna mjesečno. Sredstva za te stipendije, kojima je cilj povećati interes za upis na STEM fakultete, Hrvatska je osigurala iz strukturnih fondova Europske unije.

Ove stipendije trebale bi biti dodatni motiv za učenje matematike i nama učenicima osnovnih škola jer opće je poznato da se gradivo iz matematike nadovezuje i da je dobar matematičar nemoguće postati u završnom razredu srednje škole. /Karla Ferenčak, 7.a; fotografije preuzete s interenta/