Skip to Content

Imaju ih američka i britanska vojska, a plaćaju ih i političke stranke, vlade, tvrtke…

Trolovi

IMAJU IH AMERIČKA I BRITANSKA VOJSKA, A PLAĆAJU IH I POLITIČKE STRANKE, VLADE, TVRTKE ….

 

 

Neplaćenima je cilj raspirivanje rasprave, a plaćenima kontrola javnog mnijenja

Nezgrapni divovi, velikih noseva, dugih stopala i dlakavih tijela. Tako su opisani trolovi u nordijskoj mitologiji gdje se spominje i da su ta stvorenja neprijateljski raspoložena prema ljudima.

Kad danas kažemo trol, rijetko tko će pomisliti na stvorenja iz nordijske mitologije jer se taj pojam danas više vezuje uz internet, a manje uz mitologiju. Naime, danas se pojam trol koristi za osobe koje koristeći lažne profile  na različitim forumima ili društvenim mrežama svojim komentarima raspiruju raspravu ili je navode na “svoj mlin” kako bi utjecali na javno mnijenje.

Neki od njih rade to radi svog psihopatskog zadovoljstva, a neki jer su za to plaćeni.

Jedna od zemalja koja je daleko otišla u plaćanju za trolanje je Izrael. Tamo su prema pisanju portala matrixworldhr.com studenti za posao trolanja traže i preko Nacionalne studentske udruge Izraela (NUIS). Navodno mogu zaraditi i po 2000 dolara za puno radno vrijeme u kojem na internetu moraju propagirati stavove izraelske vlade. Mogu raditi od kuće, a nakon što završe 12-satni tečaj na kojem ih se obučava kako efikasno trolati.

U Americi se također masovno trola za plaću, a taj su posao usavršili i u  američkoj vojci. Sjedište profesionalnih trolova unutar američke vojske nalazi se, kako piše već spomenuti matrixworldhr.com, u bazi ratnog zrakoplovstva MacDill pored Tampe na Floridi, inače komandi američkih specijalnih operacija.

Puno se trola  i u Europi. Unutar britanske vojske od 2015. oko 1500 vojnika profesionalno se bavi trolanjem, a Britancima su navodno primjer bili američki i izraelske jedinice profesionalnih trolova.

No, plaćeni trolovi ne rade samo za vojske ili vlade već i za različite tvrtke, političke stranke pa čak i za EU. Navodno je Europska unija 2014. potrošila 2 milijuna eura za plaćanje trolova koji su trebali na interentu neutralizirati stavove ljudi koji su pisali protiv politike EU.

Naravno trolova i trolanja ima i u Hrvatskoj, a uoči  lokalnih  izbora javnost je doznala da se trolalo za gradonačelnika Milana Bandića. Članak o masovnom otvaranju lažnih profila u kojima se hvali gradonačelnika Bandića objavio je portal 24sata.hr.  Masovno se trola i za druge političke stranke o čemu je opširno pisao express.hr . U svom su istraživanju doznali i da hrvatske stranke plaćaju stranačku mladež “koja prati članke i čim se napiše nešto što ne odgovara vrhu, oni počinju pisati komentare u suprotnom smjeru”.

Zbog svega navedenog  treba dobro razmisliti isplati li se čitati komentare ispod članaka ili rasprave o nekoj temi na različitim forumima i društvenim mrežama. /Patrik Benčak, 7.b;ilustracije preuzete s interenta/