Skip to Content

Nagrada i posebno priznanje našem filmu “Kombinacije”

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

NAGRADA I POSEBNO PRIZNANJE NAŠEM FILMU “KOMBINACIJE”

U Sisku je bilo  izvrsno sve osim uganuća noge

S ozlijeđenom nogom teško se dva puta penjati na pozornicu. No, lakše je kad znaš da ideš po nagrade, a po nagrade smo išli  na pozornicu kina “Kristalna kocka vedrine” u Sisku 1. listopada, gdje smo boravili od 28. rujna na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Na naše veliko iznenađenje prvi put smo se na pozornicu penjali na poziv dječjeg žirija. Oni su nam dodijelili drugu nagradu u kategoriji dokumentarnoga filma za naš film “Kombinacije”.

Boris Poljak (s mikrofonom),  Petra Zlonoga i Maja Flego

Drugi puta na pozornicu nas je pozvao stručni ocjenjivački sud u čijem su sastavu bili: Maja Flego, novinarka i savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu, Boris Poljak, direktor fotografije i animatorica Petra Zlonga. Oni su našem filmu dodijelili posebno priznanje, rekavši kako je to važan film koji pokazuje kako se radi u malim područnim školama.

Među 77 filmova odabranih od ukupno 292 prijavljena filma, prikazan je i naš igrani film “Iluzija”. Za njega nismo osvojili nagradu, ali je publici bila zanimljiv.  Slaven Zečević,  član selekcijske komisije za taj naš film napisao slijedeće: “Razigranost dječjeg duha dolazi u raznim oblicima na ovu Reviju. Ne mogu svi filmovi  biti vješti, dotjerani i dobro promišljeni, no mogu imati nešto što ih ističe uz svu traljavost izvedbe. Film o klincu i njegovom dvojniku je takav film. Prihvaćamo svu vizualnu naivnost postavke, sve nespretnosti, sve besmislice, jer su proizvod igre i mašte a ne samo pukog odrađivanja zadatka.”

Bilo je još puno takvih proizvoda mašte u kategoriji igranog filma, a i nama iz publike te dječjem i stručnom sudu najviše se svidio film “Anin blog” videodružine OŠ Ksavera Šandora Đalskog iz Donje Zeline. Taj duhoviti film,  kojeg su prvom nagradom nagradili i dječji i stručni sud, govori o usamljenoj djevojčici. Ona se  u potrazi za prijateljstvom pokušava prilagoditi različitim subkulturama, a svoje doživljaje bilježi na vlastitom blogu.

Veličanstvenih 77 u 7 projekcija

Veličanstvenih 77, kako su to napisali u katalogu Revije, gledali smo u ukupno 7 filmskih projekcija. Projekcije su uglavnom trajale oko jedan  sat i bile su odlične kvalitete jer je kino u Sisku digitalizirano. Izvrsno je bilo i sve ostalo: hrana, smještaj, gostoljubivost, disko večeri, a i izlet u utvrdu Stari grad. Tamo smo od simpatičnog voditelja Marijana Bogatića doznali puno detalja o bitci  protiv Turaka iz 1593. Ta se bitka  odvijala baš oko sisačke utvrde, koja je kroz stoljeća imala razne namjene. Između ostalog jedno su vrijeme tamo bile smještene bolnica i ludnica. Od Bogatića smo doznali i da je prvi nogometni klub u Hrvatskoj osnovan upravo u Sisku, a taj je grad na Kupi bio prvi i po uvođenju električne energije.

Jedino što nije bilo dobro u Sisku bilo je to što sam posljednju večer krivo stao penjući se stepenicama i uganuo nogu. Zato je osim penjanja na pozornicu  teško bilo i u par minuta savladati udaljenost od Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog do vlaka. Ipak, nekoliko sekundi prije polaska zadihani smo se ukrcali u vlak za Križevce, a kad smo odahnuli počeli smo planirati što bismo mogli snimati ove školske godine. /Marko Puškar, 8.b; foto: S.L./

Filmaši Patrik Benčak i Marko Puškar – razgovor s autorima