Skip to Content

Redatelj Hitrec – teme školskih filmova mogu biti inspiracija za profesionalce

5. Smotra hrvatskoga školskoga filma Sinj

REDATELJ HITREC – TEME ŠKOLSKIH FILMOVA MOGU BITI INSPIRACIJA PROFESIONALCIMA


O kombiniranim razredima – temi našeg filma “Kombinacije”, neki nisu nikad čuli

Profesionalci s televizije mogli bi na ovoj Smotri naći inspiracije za svoje priloge – rekao je to redatelj Neven Hitrec, član Prosudbenog povjerenstva Smotre hrvatskoga školskoga filma na okruglom stolu s mentorima i učenicima u Sinju. Spominjući neke od tema koje bi mogle biti inspiracija i za profesionalce Hitrec je naveo i naš film “Kombinacije” , napomenuvši da ni sam prije nije znao da postoje kombinirani razredi.

Među filmovima koji su nam predstavljeni na jubilarnoj 5. Smotri, održanoj od 21. do 23. rujna u Sinju, bilo je i filmova o nasilju, problemima Roma, problemima gluhe i slijepe djece, predrasudama, doseljenicima u Hrvatsku i njihovim tradicionalnim jelima, majci vozačici kamiona, učiteljima, dječjim ljubavima pa čak i jedan kaubojac.

Zapaženi su bili i filmovi o problemima maloljetničke trudnoće i reformi školstva. U filmu “Zašto-zato”, filmske grupe OŠ Bartola Kašića iz Zagreba, sudjelovao je i Boris Jokić, bivši voditelj kurikularne reforme. U ovom zanimljivom filmu Jokić, u jednom od razreda OŠ Bartola Kašića zajedno s učenicima objašnjava što bi trebalo mijenjati u sadašnjem sustavu školstva u Hrvatskoj.

Nama su se osobito svidjeli igrani filmovi “Predrasude” i “Zašto čitati” te animirani “Boxy”. Film “Predrasude”, naših domaćina OŠ Ivana Lovrića iz Sinja, govori o djevojčici muslimanske vjeroispovijesti koja dolazi u školu gdje većinu čine učenici rimokatolici. Nakon što saznaju njenu vjeroispovijest učenici je ignoriraju, ali je na kraju prihvate kad pomogne jednom od učenika.

Boris Jokić s učenicima OŠ Bartola Kašića iz Zagreba

Igrani film “Zašto čitati”, OŠ Lučac iz Splita nasmijao nas je jer u stilu reklame nastoji upozoriti na važnost čitanja, a animirani film “Boxy” SŠ Petra Šegedina iz Koručule govori o dječaku i njegovoj mački. Ovaj nam se animirani film svidio zbog prekrasnih crteža i zato što ima karakteristike horora, pa nas je u nekim trenucima bilo i strah kad smo ga gledale.

Ukupno smo na pet projekcija pogledale 50 filmova, od kojih je samo 6 bilo srednjoškolskih, a preostali su bili filmovi nas učenika iz osnovnih škola. Bilo je zanimljivo gledati filmove, ali i družiti se s djecom iz raznih krajeva Hrvatske. Osobito ćemo zapamtiti druženja s Matejom i Dinom iz I. OŠ Varaždin, autoricama zanimljivog filma “Ruke tišine” o gluhim osobama. /Karla Ferenčak, 7.a; Iva Šantić, 6.c/

Savjetnik Srećko Listeš, Iva Šantić i Karla Ferenčak