Skip to Content

Bit je u kontroli vlasti, a na posljednje parlamentarne izbore izašlo samo 52 posto građana

Predstavnička demokracija

BIT JE U KONTROLI VLASTI, A NA POSLJEDNJE PARLAMENTARNE IZBORE IZŠLO SAMO 52 POSTO GRAĐANA

Danas se obilježava Međunarodni dan demokracije pa sam ja dobila zadatak objasniti značenje pojma demokracija.

Pretražujući po internetu pronašla sam da riječ demokracija dolazi od grčke demokratia, a korijeni su te riječi demos , što znači narod, i kratein, što znači vladati. U tekstovima o demokraciji piše i da se pojam demokracija najčešće upotrebljava za oblik vlasti, i to takav u kome vlada narod.

Takav je oblik vladavine započeo u staroj Grčkoj gdje su svi muškarci stariji od 20 godine i atenskog porijekla (osim robova) sudjelovali u donošenju odluka o životu zajednice, a glas svakog muškarca imao je jednaku vrijednost.

Demokratska vlast u današnje vrijeme razlikuje se od grčke demokracije jer je pravo sudjelovanja omogućeno svim odraslim građanima bez obzira na spol, klasni i imovinski status ili nacionalnost. Različita je i po tome što narod ne upravlja izravno zbog veličine država, već preko svojih predstavnika koje bira na izborima. Takva se demokracija zove predstavnička, a umjesto neposrednog upravljanja njena je bit kontrola izabranih predstavnika.

Izbori su alat građana  za nagrađivanje ili kažnjavanje političara

Pronašla sam i podatak da su izbori postupak kojim narod povjerava obavljanje vlasti svojim predstavnicima. Također i da su izbori najvažniji alat građanskog aktivizma odnosno sudjelovanja građana u vlasti i sredstvo koje omogućava narodu da kazni ili nagradi svoje predstavnike (političare) za njihove postupke tijekom četiri godine.

Zato je čudno što se odrasli u našoj zemlji masovno odriču svog prava nagrađivanja ili kažnjavanja svojih predstavnika. To sam primijetila kad sam po uputama za pisanje ovog teksta išla provjeravati izlaznost na posljednje izbore za Sabor. Dakle, na posljednjim parlamentarnim izborima glasalo je samo 52,59 posto građana Hrvatske.

Međunarodni dan demokracije obilježava se od 2007. po preporuci generalne skupštine Ujedinjenih naroda. /Emanuela Koretić, 8.a; ilustracije preuzete s interneta/