Skip to Content

Marko Puškar snimao film zajedno s Mađarima i Kanađanima

Filmske radionicu za djecu i mladež u Kraljevici

MARKO PUŠKAR SNIMAO FILM ZAJEDNO S MAĐARIMA I KANAĐANIMA

Marko Puškar i

Snimali smo film o moderno opremljenom Nacionalnom centru tehničke kulture, iz kojeg sam za uspomenu dobio ruku „isprintanu“ 3D printerom

Nagrada našem filmu “Okus doma, gost ACES-a” na prošlogodišnjoj Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Makarskoj, omogućila je našoj filmskoj grupi besplatan boravak za jednog učenika na Radionicama za djecu i mladež Hrvatskog filmskog saveza u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici. Na moju sreću ja sam izabran da od 25. srpnja do 2. kolovoza, predstavljam našu filmsku grupu i sudjelujem na radionicama moderno opremljenom centru u Kraljevici.

NCTK u Kraljevici

Baš taj centar koji je djeluje od 2005., a nastao je preuređenjem dijela nekadašnje vojarne „Mornar“ bio je tema filma dokumentarne radionice. Snimajući film o Centru, kojeg smo jednostavno nazvali “NCTK”, mi iz dokumentarne, imali smo prilike upoznati sve zaposlenike Centra i vidjeti sve prostore i tehniku. Osobito su me očarali laseri i 3D printeri, a za uspomenu dobio sam „isprintanu“ plastičnu ruku.

3D printer u akciji

Ukupno nas je na filmskim radionicama u Kraljevici bilo 42 (bile su još radionice animiranog, eksperimentalnog i igranog filma), a na našoj dokumentarnoj bilo je 9 polaznika. Uz nas 5 iz Hrvatske, polaznici su bili dvojica Kanađana i dvojica Mađara, a i voditelji radionice bili su Mađari pa je službeni jezik bio engleski. Táms Gabeli i Zalán Bata, naši voditelji, tijekom radionice naučili su nas snimati GoPro kamerom, a podučili su nas i tehnici time-lapse. Zahvaljujući navedenoj tehnici u našem filmu tako dobro izgledaju kadrovi oblaka nad Kraljevicom. Voditelji su nam puno govorili i o pristupu snimanja dokumentarca, a više su nam puta ponovili da je osobito važno da bi film imao dokumentarni karakter, akterima filma ne treba otkrivati pitanja koja ćemo ih pitati.

Uradak nakon printanja

Voditelj Táms Gabeli

Naš film traje 7 minuta i 53 sekunde, a snimili smo oko 45 minuta materijala pa je u montaži bilo zahtjevno izabrati ono najbolje. Zato smo si dali oduška u „making-offu“ za čiju smo špicu crtali i naše autoportrete.

Slušali i hitove Dubioze-kolektiva

Puno smo radili pa je uobičajeni termin za kupanje na obližnjim plažama bio poslije večere, uz izuzetak zadnjeg dana kad smo ranije završili s radionicom. Našlo se vremena i za druženja uz glazbu. Obzirom da je bilo dosta stranaca (uz već navedene nacije, u nekim radionicama bilo je Talijana i Slovenaca), najčešće se puštala strana glazba. Puno su se „vrtjele“ i pjesme „Dubioze kolektiva“, osobito „Kažu“ i „Himna generacije“. DJ je najčešće bio Slovenac Jaka Kunič, s kojim sam se puno družio kao i s dečkima s kojim sam dijelio sobu, a ponekad i s Kanađanima i Talijanima.

U Kraljevici je voditelj radionice eksperimentalnog filma bio Boris Poljak, moj mentor s Malog DOKUarta. S njim sam imao priliku odigrati partiju stolnog tenisa. Kako je završilo izjednačeno 2:2, nadam se da će biti prilike za revanš na nekoj drugoj radionici. /Marko Puškar, 7.b; foto: Hrvatski filmski savez i M.P./

Polaznici doku radionice i voditelj Támas Gabeli i Zalán Bata