Skip to Content

Papige, pingvini, voće – dio su “Pastelne priče” Maše Gagro

Izložba

PAPIGE, PINGVINI, VOĆE – DIO SU “PASTELNE PRIČE” MAŠE GAGRO

Na slikama stvara svoj svijet

Maša Gagro

– Jako volim slikati zato što me to opušta i smiruje, stvaram sama svoj svijet u kojem nema pravila kakve će boje biti nebo, a kakve boje zemlja. Slikanjem stvaram svoj svijet u kojem se samo ja mogu snalaziti i živjeti – riječi su to Maše Gagro, učenice 8. razreda OŠ “Vladimir Nazor” iz Križevaca, čija je prva samostalna izložba otvorena prošli petak (19. 5.),  u Galeriji K2 u Križevcima. To je prva dječja galerija u Hrvatskoj, a vodi je akademski slikar Igor Brkić.

Gagro pohađa Brkićevu radionicu svake subote od svoje osme godine. U grupi je petanestak polaznika. Neki su već imali svoje izložbe, a u planu su izložbe svih polaznika.

Od Gagro smo doznali da joj je najdraža tehnika slikanja pastelama. Zato je i njena izložba nazvana “Pastelna priča”. – Pastele se ne trebaju sušiti kao vodene boje, lako se razmazuju i prave sjene što slike čini još ljepšima, ističe Gagro, dometnuvši da joj za crtanje slike u pastelnoj tehnici obično treba oko dva sata. No, neke slika i duže. Najduže, gotovo četiri sata trebalo joj je za papagaja. Ipak slika papagaja  nije joj najdraža slika od njih dvadeset, koliko ih je postavljeno na izložbi.

Najdraža slika joj je ona s kruškama i to zato što je nastala brzo i spontano. Valja spomenuti da Gagro osim slikanja voli i svirati. Pohađa Glazbenu školu Alberta Štrige i svira brač, a uz sve to ima vremena i za rukometne treninge na koje ide dva puta tjedno.

Izložba naše vršnjakinje Gagro bit će u Galeriji K2 otvorena do kraja mjeseca radnim danom od 18 do 20 sati. /Mihaela Miklečić, 8. b; foto: M.M./