Skip to Content

Sudionici državne Smotre posjetili Sabor RH

Projekt građanin

SUDIONICI DRŽAVNE SMOTRE POSJETILI SABOR RH 

Na državnoj Smotri sudjelovali su: Antonela Štimac, Karlo Matoić,
Luka Matoić i Franjo Blagaj

Gledali smo i nastup Kravat pukovnije i našeg susjeda Josipa Plavca

Predstavljanjem na državnoj razini Smotre projekata iz građanskog odgoja završili smo naš projekt “Vratimo život našim vodotocima”. Projekt smo predstavili u Gornjogradskoj gimnaziji (20. 5. 2017.) Zagrebu,  s još sedamdesetak osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske.

Nakon stresnog predstavljanja malo smo prošetali Gornjim gradom, a zatim smo  nekoliko minuta promatrali panoramu Zagreba  s vidikovca  Kule Lotrščak. Osim po vidikovcu, ta je kula poznata i po tome što  iz kule svakog dana točno u podne odjekuje pucanj topa. Taj je običaj započet od Nove godine 1877., kako bi se po topovskom pucnju mogli ravnati zvonari svih gradskih crkava.

Uslijedila je organizirana posjeta Hrvatskom saboru koji je, kako smo doznali od saborske službenice, najviše predstavničko tijelo i nositelj zakonodavne vlasti  u Republici Hrvatskoj. U pratnji naše domaćice obišli smo najvažnije prostore u zgradi Sabora. U Velikoj vijećnici, imali smo prilike fotografirati se na galeriji namijenjenoj građanima. Velika vijećnica bila je prazna jer je u tijeku stanka u radu Sabora zbog lokalnih izbora.

Posjetili smo i Malu vijećnicu u kojoj nam je naša domaćica pričala o saborskoj zgradi i ustroju Sabora. Tamo smo između ostalog doznali da je sadašnja zgrada Sabora građena pd 1906. do 1911. Saznali smo i podatak da sadašnji saziv Sabora ima 151 zastupnika. Doznali smo i da se okupljanja svih zastupnika održavaju u Velikoj vijećnici, a takva se sjednica naziva  plenarna sjednica. Na plenarnim sjednicama zastupnici raspravljaju i glasaju o zakonima, izvješćima i odlukama. Te sjednice vode predsjednik ili potpredsjednici Sabora. No, prije zajedničkih sjednica mišljenja o zakonima zastupnici razmjenjuju i na stranačkim klubovima i u odborima.

Posjetili smo i dvoranu Ante Starčevića gdje je smještena čuvena slika na kojoj je ovjekovječeno zasjedanje od 22. prosinca 1990. Na tom je zasjedanju donijet Ustav Republike Hrvatske.

Dok smo pred zgradom Sabora čekali svoj red na posjet imali smo priliku gledati i smjenu straže Počasne satnije Kravat pukovnije. Ovom atraktivnom događanju prisustvovalo je puno turista, a nama je bilo drago što smo među konjanicima vidjeli i našeg orehovčana Josipa Plavca, dugogodišnjeg sudionika ovog događanja. /Antonela Štimac, 8.b; foto: S.L./

U Velikoj vijećnici

U Maloj vijećnici

U dvorani Ante Starčevića

Pred slikom zasjedanja Sabora iz 1990. – donošenje Ustava

Ispred Vlade RH

Na vidikovcu Kule Lotrščak