Skip to Content

Čak 3 nagrade našim učenicima

Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva

ČAK TRI NAGRADE NAŠIM UČENICIMA 

Sudionici festivala s mentoricom Ivanom Šiković

Mažar osvojio prvu, a Funtak i Miklečić druge nagrade

Jednu prvu i dvije druge nagrade osvojili su naši učenici na 2. Festivalu dječjeg glazbenog stvaralaštva  održanom jučer i prekjučer u dvorani Gorgona Muzeja za suvremenu umjetnost  u Zagrebu. Prvom nagradom u kategoriji Mladi autori nagrađena je skladba „U ponoć na zvoniku“, za koju je glazbu napisao učenik Klaudije Mažar. Druge nagrade u istoj kategoriji  osvojile su skladbe „Pjesma o školi“ i „Course of Magic“. Za prvu skladbu glazbu i tekst napisala je osmašica Mihaela Miklečić, a glazbu za drugu Jasmina Funtak.  Svim učenicima mentorica je učiteljica glazbenog Ivana Šiković.

Učenici su na Festivalu nastupili u slijedećem sastavu: Antonela Štimac (vokal), Antonija Poljak (klavir), Karla Fagnjen (vokal), Ivona Paček (bisernica), Klaudije Mažar (bisernica), Antun Bračun (brač), Ana-Marija Nemčić (gitara), Helena Kralj (gitara), Dorotea Franjčević (harmonika), Jasmina Funtak (flauta).

Prema riječima Sandre Frančišković, ravnateljice Festivala, Festival okuplja učenike osnovnih škola iz cijele Hrvatske koji se ističu svojim talentima u izvannastavnim glazbenim aktivnostima. Njegova je svrha poticanje dječjega glazbenog stvaralaštva u najširem smislu, od pjevanja i sviranja do skladanja i glazbenog scenskog izražavanja.   Ideja pokretača Festivala bila je okupiti djecu  i učitelje, glazbene kreativace i omogućiti im što bolje  produkcijske uvjete, a nastala je  osluškivanjem potreba djece i učitelja glazbene kulture. Festival je pokrenula udruga Opus iz Dugog Sela, a  prvi put održan 2015. godine u OŠ “Ivan Benković” u Dugom selu. Tada se samo u jednoj kategoriji okupilo 150 djece iz dvanaest škola iz cijele Hrvatske.

Nakon iznimnog uspjeha i velikog odjeka, Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva širi se i raste obogaćen novim kategorijama. Na ovogodišnjem, drugom izdanju festivala, uz kategoriju Mladi autori, uvedene su i kategorije MjuzikliŠkolska mjuza, koja obuhvaća obrade skladbi svih žanrova u izvedbi različitih glazbenih ansambla. Sudionici  kategorije Mjuzikli svoje su mjuzikle izveli prvog dana festivala, u petak 12. svibnja

Na Festivalu su se predstavili učenici iz čak 23 škole, a nastupilo je oko 600 učenika. O nagradama je odlučivao stručni žiri kojem su se kao posebni gosti pridružili Goran Karan i Ante Cash.

Prema riječima naših učenika, Festival je bio odlično organiziran, a istaknuli su i da su  stekli  nova glazbena iskustva i sklopili nova prijateljstva. /Klaudije Mažar , 8.b: foto: K. M./