Skip to Content

Antun Bračun državni prvak u sviranju brača

Glazbeni uspjeh

ANTUN BRAČUN DRŽAVNI PRVAK U SVIRANJU BRAČA

Antun Bračun

Majstor mu trebao prilagođavati brač jer je ljevak

Antun Bračun odličan je učenik šestog razreda, ali i izvrstan učenik Glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima gdje svira brač. U glazbenu se upisao prije 3 godine, ali već je četvrtaš jer ove godine paralelno pohađa treći i četvrti razred glazbene škole. U razgovoru s njim doznali kakav je uspjeh nedavno postigao, i što za njega znači glazba.

Nedavno si Glazbenu školu Alberta Štrige predstavljao na državnoj razini 55. hrvatskog natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa. Kako je bilo?
Osvojio sam prvu nagradu u II kategoriji. Imao samo 98,05 bodova i bio sam najbolji u svojoj kategoriji. Nisam očekivao prvu nagradu i bio sam presretan kao i moj mentor Vice Zirdum.

Gdje je održana državna razina natjecanja?
Natjecanje je održano u Zagrebu u zgradi Muzičke akademije. Tamo je baš bilo krasno. Akademija ima čak 7 katova, puno učionica i jako puno različitih instrumenata.

Vježbaš li puno?
Sviram između pola sata i sat vremena gotovo svakodnevno. Rijetko se desi da koji dan prođe bez vježbanja.

Koliko puta tjedno imaš glazbenu i kako putuješ u Križevce?
Kad idem u školu ujutro u glazbenu idem 4 puta tjedno, a kad idem popodne onda dva puta tjedno. No tad sam u školi od 10 ujutro, a kući se vraćam iza 21 sat. Srećom ne ovisim o autobusnom prijevozu jer me uvijek automobilom vozi moj djed.

Ljevak si, jeli to problem kod sviranja?
Meni to nije nikakav problem, ali kad sam naručio brač, Andrija Banić, majstor iz Zagreba,

Meni to nije nikakav problem, ali kad sam naručio brač, Andrija Banić,  majstor iz Zagreba, brač je trebao prilagoditi za sviranje na lijevu ruku  jer su  bračevi inače  načinjeni za dešnjake.

Na što te najčešće upozorava tvoj učitelj Vice Zirdum?
Uglavnom da pazim na dinamiku i da ne trzam pregusto ili prerijetko.

Opiši nam brač i objasni zašto se mora svirati trzalicom?
Brač je žičani instrument iz porodice tambure. Nešto je veći od bisernice i izgleda poput gitare. Ima dublji zvuk od bisernice i tvrđe žice. Žice su mu pregrube za prste i zato je uobičajeno svirati trzalicom.

Tko su tvoji glazbeni uzori?
Ukoliko se misli na poznate glazbenike nemam ih, ali jako mi se sviđa kako sviraju Ivan Jambrec i Ivan Pavljak, moji stariji kolege u orkestru. Oni su već srednjoškolci.

Kakvu glazbu voliš?
Najdraža mi je tamburaška glazba, a najbolji tamburaški sastav mi je Fijaker.

Imaš li uskoro neko natjecanje?
Samostalno ne, ali s orkestrom u kojem sam trenutno najmlađi član imam uskoro dva natjecanja. Prvo će biti 4. lipnja u Osijeku. To je Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe. Drugo natjecanje održati će se 20.srpnja u Bratislavi u Slovačkoj. Tamo je festival na kojem se natječu i drugi instrumenti, ne samo tambure.

Što za tebe znači glazba?
Kad sviram osjećam se opušteno i sretno i nije me briga za ništa drugo. Samo uživam u sviranju./Karla Ferenčak, 6.a; foto:K.F./