Skip to Content

Na Noći knjige čitali o EU

Druženje uz knjigu

NA NOĆI KNJIGE ČITALI O EU

Princeza Europa (poznata iz grčke mitologije) nalazi se na novim novčanicima eura i to u vodenom znaku i hologramu  radi zaštite od krivotvorenja. To smo doznali na Noći knjige u našoj školi (25.4.) kada smo zajedno na računalu čitali popularno znanstvene tekstove o Europskoj uniji.

Čitali smo i o tome kako je nastala EU, koliko ima članova, tko donosi zakone u Europskoj uniji, o himni Europske unije te o Francuskoj. Slušali smo i dio radijske emisije Zagrlimo Europu i saznali da su rajčice voće  zato što imaju sjemenku u sebi.  Španjolci su rajčice u Europu donijeli iz Južne Amerike.

Što smo od pročitanog zapamtili odmah smo provjeravali u Kahoot kvizovima. Pobjednici kvizova bili su: Josipa Mikec (kviz o emisiji Zagrlimo Europu), Antonija Srbljinović (kviz o EU), Mihaela Miklečić i Martin Hrg (kviz o Francuskoj).
Igrati kvizove bilo je baš zanimljivo, kao i igrati igrice memorije sa zastavama Europske unije. U toj igri najuspješniji par su bili četvrtašica Lorena Benčak i sedmaš Luka Pacur. Osmaši su igrali i igricu o povijesti EU, a u toj igri pobijedile su Jasmina Funtak i Ana-Marija Nemčić. Nagrade su bile majice i čokolade.

Na Noći knjige bilo nas je ukupno 20. Nas učenika bilo je 17, a s nama su se družile učiteljice Branka Filipović i Dubravka Kos te knjižničarka Stojanka Lesički. /Martina Ivšak, Helena Kemenović, 5.c; foto: S.L./

 

Na slijedećoj poveznici možete pronaći publikacije o EU namijenjene djeci https://bookshop.europa.eu/hr/bundles/dje-ji-kutak–cbBfqep2IxkSwAAAEuj40D0UzZ/ , a na ovoj poveznici potražite računalne igrice i kvizove o EU http://europa.eu/kids-corner/index_hr.htm