Skip to Content

Snimaju tučnjave, pa ih stavljaju na internet

Happy slapping

SNIMAJU TUČNJAVE, PA IH STAVLJAJU NA INTERNET

Kad naiđete na takve snimke na Facebooku, obratite se administratoru da ih ukloni

U utorak  se obilježavao Dan sigurnijeg interenta, te se puno govorilo o negativnim pojavama vezanim uz internet, a često je u medijima spominjan i  termin happy slapping.

Prva riječ u ovoj složenici zavarava, jer ne radi se o nečem sretnom već se taj termin upotrebljava za negativnu pojavu. Posljednjih godina omogućio ju je baš internet, a pomoćnik mu je mobitel.

Na britanskoj Wikipediji pronašli smo podatak da je taj termin je osmišljen u Velikoj Britaniji, nakon što se krajem 2004. u njihovim gradovima sve češće počelo događati da mladi napadaju svoje vršnjake ili prolaznike, vrijeđaju ih i šamaraju, dok drugi to snimaju i potom to objavljuju na internetu. No, nažalost ta neprimjerena “igra”, koju omogućava tehnologija, proširila se po svijetu, pa nasilno ponašanje koje učenici snimaju mobitelima ili happy slapping kako se tu pojavu sad sve češće naziva i kod nas, nije zaobišlo ni Hrvatsku.

Jedan od nedavnih primjera o kojima se puno pisalo u medijima desio se lani u listopadu. Tada je internetom se širila snimka tučnjave iz jedne škole u Slavonskom Brodu gdje su učenici koristili i nož. Umjesto da su pozvali učitelje u pomoć, okupljeni učenici tu su tučnjavu snimali i ubrzo stavili na interent. Takvim činom stavljanja na internet tučnjave ili vrijeđanja neke osobe, ponižavanje žrtve ne traje samo taj tren već se nastavlja.

Oni koji snimaju i potom objavljuju snimke tučnjava  na interentu,  nisu bolji od onih koji se tuku. Nemojte biti među njima, a kad na takav video naiđete na Facebooku ili nekoj drugoj društvenoj mreži, nemojte to ignorirati, već se obratite administratoru da ga ukloni. /Ana Marija Nemčić, 8.b; fotografije preuzete s interneta/