Home Riječi Dinosaouri iz knjige riču, a vjenčanicu iz časopisa može se isprobati

Dinosaouri iz knjige riču, a vjenčanicu iz časopisa može se isprobati

Proširena stvarnost

U rujnu smo pisali o Pokemonima, oni u međuvremenu više nisu in, ali jest i to sve više proširena stvarnost, princip na kojem je zasnovana ta igra. U engleskom jeziku naziva se Augmented reality, a ono što nam proširena stvarnost omogućava jest da postavlja objekte i sučelja u postojeću okolinu oko nas.

Da bi  bolje pojasnili što to ustvari znači,  evo za početak nekoliko primjera kako su mogućnosti proširene stvarnosti iskoristili u knjigama, tiskanim časopisima i katalozima. Možda ste čuli za slikovnicu Dinosauri uživo. Da bi osim ilustracija u knjizi doživjeli kako dinosauri jedu, riču, skaču… slikovnicu se mora samo staviti pred kameru i dvd priložen uz slikovnicu omogućit će da se dinosauri sa stranica knjige  kreću. Takvih je knjiga sve više, a medijskapismenost.hr piše da se na stranici http://www.estarteco.com/ može preuzeti i program koji omogućava da crtež pred kamerom oživi.
Proširenu stvarnost koriste i u časopisima. Lani u ožujku hrvatski časopis Diva tu je mogućnost iskoristio da bi čitateljice isprobale trakicu koju na slici reklamira manekenka. Portal  netokracija.com piše da su neki strani časopisi omogućili svojim čitateljicama da isprobaju kako im stoji vjenčanica. Spomenuli su i primjer časopisa za modu Vogue, koji je uz odgovarajuću aplikaciju omogućio da jedna fotografija na tiskanoj stranici bude ulaznica za pregledavanje cijele modne revije.
Mogućnosti proširene stvarnosti već neko vrijeme i u Hrvatskoj koristi tvrtka IKEA kako bi omogućili  „isprobavanje“ njihovog namještaj u stanu zainteresiranog kupca. Kako? Dovoljno je imati njihov katalog i aplikaciju. Zatim samo treba okrenuti stranicu kataloga na kojoj je komad namještaja, uključiti aplikaciju i provjeriti kako bi taj komad namještaja odgovarao našoj sobi.  (Kako to izgleda pogledajte u priloženom videu ispod teksta.) 

 

Osim, tiskanih medija koji nam proširenu stvarnost dovode uz pomoć kamere ili aplikacija, moguće je stvarnost proširiti i samo putem mobitela poput već spomenute igrice Pokemon. Postoji već niz takvih vrlo praktičnih aplikacija. Jedna od njih je i Layar. Koristi se na slijedeći način. Mobitelom se skenira okoliš i aplikacija vam može pokazati gdje su najbliža kina  ili ukoliko nekog zanima zapošljavanje, aplikacija može pokazati koje tvrtke u ovom trenutku traže radnike.  Ima aplikacija kojima se mobitelom  može skenirati neki proizvod u trgovini i na ekranu mobitela vidjeti njihovu cijenu.
Već je puno sličnih aplikacija koje nam proširujući stvarnost olakšavaju život, a za kraj još samo napomena o razlikovanju virtualne i proširene stvarnosti. Virtualna stvarnost postavlja nas u neki nestvarni ili digitalni svijet, a da bi u njega ušli potrebna nam je oprema poput virtualnih naočala, slušalica …. I ponovno primjer. Najzanimljiviji smo pronašli na već spomenutom portalu netokracija.com.

Primjer virtualne stvarnosti

Uz pomoć uređaja Oculus Rift (sastoji se virtualnih naočala, slušalica, mikrofona, seznora i daljinskog) tvrtka Coca Cola je na posljednjem Svjetskom nogometnom prvenstvu navijačima omogućila izuzetan virtualni doživljaj. Omogućili su im “ulazak” u repliku svlačionice čuvenog brazilskog stadiona Marakana. Nakon toga su mogli “istrčati” na stadion i “igrati” nogomet i to u pravoj navijačkoj atmosferi Svjetskog prvenstva. Sve je to bila zasluga Oculus Rifta jer se navijači ustvari nisu maknuli sa svojih stolica. /Klaudije Mažar, 8.b; fotografije preuzete s interneta/

Must Read

Bio sam žrtva nasilnog srednjoškolca, ali samo u filmu

Robert Šok piše o dojmovima s bjelovarskog  Malog DOKUartu Mislim da smo snimili dobar film...

U ponedjeljak svečanost u povodu početka izgradnje vrtića

Gradi se vrtić za 60 djece Nakon što je proljetos započela gradnja dječjeg vrtića u Fodrovcu, ovih  dana...

Nasilje je česta tema malih filmaša

Na 57. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prikazano 89 filmova Da bi snimali dobre filmove važno je gledati...

Pjevali smo i plesali na kalničkom Danu škole

OŠ Kalnik jučer je obilježavala Dan škole, a naš zbor i plesna skupina nastupili su kao gosti na njihovoj priredbi. Tom smo prilikom, osim...

Najveća i najljepša močvara

Stručnjaci predviđaju da bi najveća močvara na svijetu mogla nestati za 50 godina Više od 40 posto ukupnog broja...