Skip to Content

Ministarstvo obrazovanja ne izjašnjava se o roku uvođenja e-udžbenika

Pitali smo nadležne

MINISTARSTVO SE NE IZJAŠNJAVA  O ROKU UVOĐENJA E-UDŽBENIKA

Iz priopćenja koje su nam poslali iz Ministarstva proizlazi da treba riješiti još puno otvorenih pitanja  vezanih uz uvođenje e-udžbenika

Kako od naših učitelja nismo doznali podatak kada bi  se u školama moglo očekivati e-udžbenike jer oni na svojim stručnim skupovima o temama e-udžbenika nisu razgovarali, u želji da saznamo više o toj temi obratili smo se Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Od Ministarstva smo dobili priopćenje, ali i dalje nemamo odgovor koji nas učenike zanima. Naime, ni Ministarstvo u svom priopćenju nije spominjalo rok u kojem planiraju uvesti e-udžbenike, već iz odgovora Ministarstva proizlazi da ima još puno otvorenih pitanja koje treba riješiti da bi se u škole moglo krenuti s e-udžbenicima.

– S obzirom da je pitanje knjiga i/ili udžbenika povezano s pitanjima reguliranja autorskih prava, pitanje e-udžbenika bit će primjereno rješeno onoga trenutka kada se riješi pitanje autorskih prava i modela preuzimanja e-udžbenika.  Uz rješavanje zakonodavnog okvira vezanog za autorska prava  potrebno je definirati i model tehnološkog rješenja tj. platformu, na kojoj će udžbenici biti dostupni korisnicima (operativni sustav, format e-knjige..) i pitanje poreza na dodanu vrijednost, koji je trenutno 5% na tiskano izdanje – piše u priopćenju Ministarstva.

Iz njihova se odgovora može zaključiti da se još traže i rješenja oko financiranja tableta na kojima bi učenicima bili dostupni e-udžbenici.  – S obzirom da je pitanje korištenja e-udžbenika vezano i za osiguranje primjerene opreme, potrebno je definirati na kojim uređajima bi se koristili e-udžbenici (e-čitač – kao najjednostavnije rješenje do prijenosnog računala ili tableta), pitanja modela osiguranja uređaja (da ih kupuje roditelj, da ih financira ili sufinancira država), pitanja vlasništva uređaja u slučaju kada ih financira ili sufinancira država, pitanje trajnosti udžbenika i uređaja i programa kontinuiranog profesionalnog razvoja učitelja/nastavnika. Idealno rješenje predstavljala bi situacija u kojoj bi država otkupljivala udžbenike i u kojoj bi se svakome učeniku omogućila jedna od dostupnih verzija e-udžbenika uz opciju da se u određenom roku, kratkoročno ili dugoročno  riješi i pitanje kupnje uređaja za svakoga učenika da li uz kompletno ili djelomično financiranje od strane države, na temelju iskustava država koje u obrazovnoj praksi koriste prednosti informacijsko komunikacijskih tehnologija – priopćavaju iz Ministarstva.

Napomenuli su i da “Ministarstvo znanosti i obrazovanja planira kroz Izmjenu i dopunu Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu definirati pitanja vezana za e-udžbenike”. Kada se planira Izmjena i dopuna Zakona o udžbenicima to nisu napisali. Voljeli bismo da to bude što prije jer kao što je pokazala naša anketa, mi smo generacija navikla na računalo i internet  i iz tiskanih knjiga većina učenika rijetko uči.

Argument za uvođenje e-udžbenika su i istraživanja o boljim rezultatima učenika koji se u školama služe takvim knjigama na tabletima. Portal srednja.hr piše kako su  istraživanja provedena u zapadnim zemljama,  pokazala bolje rezultate učenika koji su se u nastavi koristili tabletima. Oni su  standardizirane testove riješili  20 posto bolje od učenika koji se u učenju služe tradicionalnim tiskanim knjigama. Isti portal spominje i  istraživanje provedeno u Kaliforniji 2012. Tim je istraživanjem utvrđeno “kako je u angažiranju učenika bitniji format, nego sadržaj”. Pokazalo se da su učenici koji su isti sadržaj dobili na iPadu  postigli mnogo bolje rezultate od onih koji su taj sadržaj dobili u tradicionalnim tiskanim knjigama.

Razlog vlastima da se požure s uvođenjem e-knjige trebala bi biti i cijena udžbenika. Cijena udžbenika je osobito važna našim roditeljima, a neke procjene kažu da bi oni mogli biti znatno jeftiniji. Pretražujući informacije o ovoj temi na internetu smo naišli  na podatak na web stranici  Novog lista  (tekst od 10. 9. 2012.  pod naslovom “E-udžbenik pojeftinjuje udžbenike i olakšava torbu”) da bi e-udžbenici mogli biti jeftiniji i do 50 posto. To je procjena ravnatelja CARNet-a Zvonimira Stanića.

Dakle, i zbog nas učenika  i zbog naših roditelja e-udžbenici bi bili dobro došla promjena u školstvu. Nadamo se da mi hrvatski učenici, nećemo biti posljednji  u Europi koji će u školu umjesto teških torbi nositi tablete. /Klaudije Mažar, 8.b; fotografije preuzete s interneta/

 

U priloženim video klipovima pogledajte neke od mogućnosti e-udžbenika