Skip to Content

Torbe teške, a učenici iz udžbenika rijetko uče

Anketa

TORBE TEŠKE, A UČENICI IZ UDŽBENIKA RIJETKO UČE

Gotovo polovica anketiranih osmaša smatra da bi više učili iz mulitimedijalnih e-udžbenika, a 87 posto ih smatra da bi tablete za korištenje e-udžbenika trebala nabaviti škola

Nedavno smo prilikom posjeta učenicima četvrtog razreda primijetili kako je pala stolica zbog težine torbe obješene na jednu stranu stolice. To nas je potaknulo da važemo torbe četvrtaša. Vaga je pokazala da je torba učenice Magdalene Hendelje, teška 5 kilograma, a Magdalena ima 31 kilogram. Oko 5 kilograma teške su i sve ostale torbe četvrtaša.

Da im svakodnevno nije jednostavno nositi toliki teret u školu, osim četvrtašice Magdalene potvrdili su nam i njene kolegice i kolege koji imaju više kilograma od nje, a nije to jednostavno ni nama iz viših razreda. Naše torbe ponekad su i teže od 5 kilograma. Kako to utječe na naše kralježnice pitanje je koje bi trebalo postaviti liječnicima, a nas su teške torbe, ispunjene brojnim udžbenicima, odvele u drugom smjeru. Odlučili smo istražiti koliko učenici naših osmih razreda uče iz svojih udžbenika te potražiti odgovore o mogućnostima uvođenje e-udžbenika. Od ukupno 56 učenika osmih razreda, anketu smo putem Google diska proveli na uzorku od 21 učenika. Dakle, izjasnilo se  više od trećine naših osmaša, i to odličnih i vrlo dobrih učenika.

Često iz udžbenika uči samo 19 posto anketiranih

Više od polovice anketiranih, ili precizno 52 posto, odgovorilo je da rijetko uče iz udžbenika. Nikada iz udžbenika ne uči 28 posto učenika, a često uči 19 posto učenika. Na pitanje koji bi po njihovom mišljenju bio najvažniji razlog za uvođenje e-udžbenika, odgovor nije bio ponuđen već su razlog morali navesti sami. Gotovo svaki drugi učenik, točnije njih 10, kao razlog za uvođenje e-udžbenika naveo je teške torbe. Svaki treći učenik, njih 7, smatra da bi učenje iz e-knjiga moglo biti zabavnije jer su oni generacija koja odrasta uz računalo i Internet. Da bi uvođenje e-udžbenika bilo važno iz ekoloških razloga navelo je dvoje učenika, a smo jedan učenik nije za uvođenje e-udžbenika. Kao razlog naveo je “da bi to moglo biti štetno za vid učenika jer su i ovako već puno za računalima”.

Naše osmaše pitali smo kakvi bi e-udžbenici trebali biti. Samo jedan učenik smatra da bi e-udžbenici trebali izgledati poput tiskanih s tim što bi bili u PDF formatu. Svi ostali učenici, odnosno njih, 95 posto izjasnilo se za multimedijalne udžbenike koji bi sadržavali video i zvučne zapise, animacije…..
Tablete na kojima bi mogli pregledavati sadržaje e-udžbenika ima više od polovice ispitanih, točnije njih 57 posto. No, na pitanje tko bi im trebao osigurati tablete kad se prijeđe na e-udžbenike, 87 posto učenika smatra da tablete treba osigurati škola.

Ipak, da čudo u odnosu prema radu ne treba očekivati ni po odlasku tiskanih knjiga, potvrđuju podaci iz odgovora na posljednje pitanje iz ankete. Naime, na pitanje – bi li učili više kad bi imali e-udžbenike, 47 posto anketiranih odgovorilo je da bi učilo više. Da nisu sigurni  bi li učili više odgovorilo je 38 posto učenika, a  14 posto anketiranih odgovorilo je da ne bi više učili ni kad bi imali e-udžbenike. U idućem tekstu pročitajte što o uvođenju e-udžbenika kažu naši učitelji. /Emanuela Kortić, 7.a; foto: S.L./