Skip to Content

Petaš organizirao modnu reviju na Cvjetnom trgu u Zagrebu

Djeca i moda

PETAŠ ORGANIZIRAO MODNU REVIJU NA CVJETNOM TRGU U ZAGREBU

Lovru Žagara zanima moda, ali smatra da ne treba biti rob trendova

Lovro Žagar

Učenik petog razreda organizirao je modnu reviju svojih kreacija na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Ovu neobičnu vijest čuli smo nedavno u jednoj emisiji Hrvatskog radija i to nas je motiviralo da preko Skype-a upoznamo Lovru Žagara, učenika iz Bjelovara.

On je sada šestaš, a reviju je organizirao u lipnju 2016. – Revija nije bila velika pokazao sam samo pet  svojih kreacija, a povod svemu bilo je snimanje dokumentaraca o djeci koja ne maštaju o uobičajenim zanimanjima poput liječnika, pravnika…. – ispričao nam je Lovro. Da dospije u taj dokumentarac bilo je presudno to što je godinama crtao skice za vlastite modele i na plahtama iskušavao kako bi njegovi modeli mogli izgledati. Za tu Lovrinu strast znala njegova sestrična koja ga je preporučila redatelju filma. – Redatelj me pitao kako bih se ja želio predstaviti, a ja sam se odlučio za modnu reviju i to na Cvjetnom trgu u Zagrebu jer tamo uvijek ima puno ljudi – prisjeća se Lovro. Naravno da bi se sve moglo organizirati ključna je bila pomoć krojačice Sanje Šumbere, koja je sašila odjeću po njegovim skicama. Krojačicu dugo poznaje jer mu ona šije odijela za nastupe. Naime, Lovro je vrsni klavirist koji je već imao prilike osim u Hrvatskoj nastupati i na natjecanjima u Parizu i Rimu.

Na reviji su se osim prolaznika okupili i njegovi prijatelji učenici nekih glazbenih škola iz Zagreba. – Bilo je stresno, ali sve je prošlo dobro- rekao nam je Lovro, dometnuvši da je revija snimljena i očekuje da će film biti gotov do ljeta.

Novinarka Jasmina Funtak

Na pitanje kakav stil voli odgovorio nam je da „je njegova estetika jednostavna i minimalistička“ . Ne voli kič odjeću prepunu detalja, a želja mu je klasične komade odjeće napraviti na svoj način, kao što su to učinili neki veliki dizajneri. Spomenuo nam je Coco Chanel, za koju kaže da je svojim modelima „manifestirala slobodu žena i napravila pravu modnu revoluciju“.

Iako ga zanima moda i dizajn te razmišlja o mogućnosti da jednog dana postane modni dizajner Lovro naglašava da ne voli trendove. – Ne treba biti rob trenda. Dizajneri nisu bogovi mode, oni su pomagači vama da budete bogovi mode tako što ćete kombinirati njihove kreacije na svoj način – kaže Lovro. Želja mu je iduću reviju napraviti nakon prvog razreda srednje. Ideja svakako neće nedostajati jer već sad na zidu sobe ima puno novih skica. /Jasmina Funtak, 8.b; fotgrafije iz Lovrine arhive i S.L./

Lovro Žagar i njegove kolegice koje su nosile reviju