Skip to Content

Čokoladna brda

Prirodni fenomen Filipina

ČOKOLADNA BRDA

Izgledaju poput velikih krtičnjaka, a zovu ih čokoladna brda. Nalaze se u regiji Boholo na Filipinima i nisu jestiva poput čokoladnih gramofonskih ploča o kojima smo prije pisali u ovoj rubrici.

Ustvari ta brda nisu od prave čokolade, već su to krška brda pokrivena travom. Kad se trava osuši brda dobivaju boju čokolade, a najzaslužnije travne vrste su Imperata cylindrica i Saccharum spontaneum. Wikipedija piše da na površini od oko 50 kilometara četvornih ima više od 1200 većih brda i još puno manjih. Visina brda kreće se od 30 do čak 120 metara, a između njih su plodna polja na kojima se uzgaja riža i različite druge poljoprivredne kulture.

Velika su turistička atrakcija na Filipinima, a trenutno traje postupak za njihovo uvrštavanje na listu svjetske baštine UNESCO-a. Za Filipince ova brda imaju i veliku povijesnu važnost jer je tamo sklopljen prvi međunarodni sporazum između otočana i predstavnika španjolskog kralja Filipa 2. po kojem su Filipini i dobili ime.

Oko nastanka ovih brda ima i puno različitih legendi, a jedna od najspominjanijih vezana je uz bizone. Oni su navodno uništavali usjeve brsteći sve oko sebe. Da bi im se osvetili mještani su ostavljali pokvarene usjeve od kojih su bizoni oboljevali. Nakon lukavštine mještana bizoni su napustili taj kraj, ali su zbog bolesti ostavili gomile izmeta i tako su nastala čokoladna brda. /Emanuela Koretić, 7.a, fotografije preuzete s interneta/