Skip to Content

Od snijega i leda grade hotele i fantastične skulpture

Ledene bajke

OD SNIJEGA I LEDA GRADE HOTELE I FANTASTIČNE SKULPTURE

U Švedskoj sagrađen prvi hotel od leda otvoren cijele godine

Skulptura iz Harabina (Kina)

Danas u Kini, u gradu Harbinu,  počinje najpoznatiji festival skulptura od snijega i leda. Rtl.hr izvještava da će ove godine to biti 33. festival na kojem organizatori prikazuju bajkovite ledene skulptrue.

Skulptura iz Japana

U svijetu ima puno sličnih manifestacija na kojima nastaju fantastične skulpture od koji zastaje dah. Jedna od njih je i u Japanu, u gradu Sapporu,  gdje se ove godine održava 68. po redu festival. Na 24satajunior pročitali smo da su na festivalu godine 2015. brojni umjetnici načinili skulpture likova i scena iz  “Ratova zvijezda” te crtanog filma “Frozen”.

Izložbe ledenih skulputra “Ice world” svake se godine održava i u Njemačkom gradu Lübecku. Pozat po sličnoj manifestaciji je i američki grad Michigen. Mnoštvo je takvih događanja i na sjeveru Europe, a mi smo na indexu.hr pronašli podatak da je gradu Ruovaniemiju, gradu na sjeveru Finske,  godine 2004. ledenu skulptura napravila i poznata umjetnica Yoko Ono, supruga pokojnog Jonna Lennona, čuvenog člana Beatlesa. Na ledenoj skulpturi radila je zajedno s japanskim  arhitektom Aratom Isozakijem. Njih su dvoje izgradili ” labirint načinjen od nepravilnih kocki  koje se umeću jedna u drugu”.

Skulptura umjetnice Yoko Ono

Hotel u Norveškoj

No, osim ledenih skulputra koje se pokazuju na izložbama, sjevernjaci od snijega i leda grade i hotele u kojima doista ugošćuju turiste. Donedavno su takvi hoteli postojali samo tijekom zimskih mjeseci, ali lani je otvoren  Icehotel365 u švedskom gradu Jukkasjärvi. Taj se grad nalazi 200 km sjeverno od polarnog kruga, a hotel je sagrađen na mjestu nekadašnjeg skladišta leda. Sav je napravljen od snijega i leda. Da bi se održao tijekom cijele godine najviša temperatura u hotelu biti će -5°C, piše to blog.meteo-info.hr

Na priloženim fotografijama pogledajte i jedan od “topivih” hotela. Taj se hotel nalazi u Norveškoj, a prema pisanju vecernjeg.hr, ove sezone tema su mu nordijske legende i mitovi. Površina hotela je 2500 metara četvornih, a načinjen je od 600 kubika snijega i 250 tona leda. Od te količine snijega i leda izgrađeno  je 30 soba i 4 apartmana, a izgradili su ga zaposlenici hotela. Samo njih pet  u četiri tjedna napornog rada. /Mihaela Miklečić, 8.b ; fotografije preuzete s interneta/

Ovdje pogledaj video s prošlogodišnjeg festivala u Harbinu u Kini

Ovdje pogledaj video izgradnje snježnog sela u Laponiji

Skulptura iz Harbina

Skulpture iz Harbina noću

Skulptura iz Lübecka

Skulptura iz Lübecka

Skulptura iz Michigena

Ledena fotelja ih Michigena

Ice hotel 365 u Švedskoj

Ice hotel 365  u Švedskoj 2

Ice hotel365 u Švedskoj 3